Puhdastakin puhtaampaa – huippuosaajat kokoontuivat Cleanzone-tapahtumassa

Saksan Frankfurtissa marraskuun 2022 lopulla pidetty Cleanzone-tapahtuma kokosi jälleen yhteen puhdastilojen ammattilaisia eri aloilta.

Kun Cleanzone vuosikymmen takaperin järjestettiin ensimmäisen kerran, Messe Frankfurt otti tietyn riskin. Konsepti osoittautui kuitenkin hyväksi: tapahtuma on kasvanut ja onnistunut vakiinnuttamaan jalansijansa pienten erikoismessujen joukossa.

Tällä kertaa tuotteitaan ja palvelujaan esitteli 82 näytteilleasettajaa 17 maasta. Tapahtumassa vierailleet noin 1 500 kävijää edustivat 38:aa kansallisuutta.

”Vaikka näytteillepanijoiden määrä on suhteellisen pieni, tapahtuma on tiivis. Täällä jokainen messuosastolle pysähtynyt vierailija tietää heti, mikä on oleellista meidän tekniikassamme ja tuotteissamme”, kertoi toimitusjohtaja Jukka Riekkinen Cleamix Oy:stä.

Toivalassa lähellä Kuopiota toimiva Cleamix valmistaa vetyperoksidin höyrystymiseen perustuvia desinfiointilaitteita muun muassa terveydenhuollon ja puolustusvoimien tarpeisiin.

Näytteillä oli muitakin vetyperoksidipohjaisia desinfiointimenetelmiä, mutta ne perustuvat aerosolina levitettävään aineeseen. Tällöin pisarakoko vaikuttaa puhdistukseen ja sen kattavuuteen. Riskinä on myös, että ainetta annostellaan liikaa, jolloin se saattaa hapettaa epäpuhtauksien lisäksi pintoja, jotka eivät peroksidia kestä.

Monipuolinen tarjonta asiantuntevalle yleisölle

Puhdastilojen käsite on laaja, ja yleensä hygienian ja puhtauden ammattilaiset ovat hajautuneet esimerkiksi terveydenhuollon tai elektroniikan ammattitapahtumiin.

Myös puhtauteen liittyvät vaatimukset vaihtelevat sen mukaan, millaista likaa pitää vastustaa ja kuinka tehokkaasti.

Elektroniikkateollisuudessa kaikkinainen pöly on oleellinen laatuongelma, sillä vaikkapa puolijohteiden fotoetsauksessa olemattoman pieni hiekanjyvä saattaa tuhota valon avulla muodostetun transistorien verkon.

Lääketieteessä tai orgaanisessa analytiikassa haasteena ei ole hiekka vaan viruksien, hilseen tai siitepölyn tapaiset kontaminantit. Ne voivat vääristää mittaustulosta, muuttaa mikrobiviljelmää tai aiheuttaa huomattavankin terveysvaaran.

Cleanzonen ideana on koota yhteen mahdollisimman monipuolisesti toimijat, jotka tarjoavat tai tarvitsevat puhtautta ja puhdastiloja. Tässä Frankfurtin messut ovat ainoa lajissaan.

Näyttelyosastoilla pääsi tutustumaan laajaan kattaukseen hyvin erilaisia tuotteita. Paikalla oli puhdastilojen suunnittelijoita ja rakentajia samoin kuin siivous- ja puhdistusvälineiden valmistajia.

Laitetarjonta käsitti muun muassa robotteja ja nostimia, jotka oli suunniteltu tai varustettu nimenomaan puhdastiloissa tapahtuvaan työskentelyyn.

Myös messuvieraat edustivat laveaa ammattikuntien kirjoa. Terveydenhuollon lisäksi mukana oli lääketeollisuuden ja lääketieteellisten laitteiden valmistajien edustajia. Kävijöitä oli myös mikroelektroniikan, mikrotekniikan, optiikan ja elintarviketeollisuuden aloilta.

Teemoina automaatio ja hankinta

Cleanzone-tapahtuman vuoden 2022 teemoina olivat automaatio, kestävä kehitys, energiatehokkuus ja hankintaketjut. Esiin nousivat sekä koronapandemian että Venäjän hyökkäyksen mukanaan tuomat haasteet eri aloille.

Yksi kiinnostuksen kohde oli Fraunhofer IPA:n kehittämä liikkuva laboratorio. Se mittaa kontaminaattikriittisiä jätevesinäytteitä, jotka puolestaan kertovat viruksen esiintymisestä tietyillä asuinalueilla.

Tällä kertaa messulippuun sisältyi mahdollisuus osallistua Cleanzone-konferenssiin, jonka puhujat käsittelivät desinfiointia ja puhdastiloja monesta näkökulmasta.

Keskusteluissa paneuduttiin alan standardointitarpeisiin sekä koulutuksen kehittämiseen ja yhdenmukaistamiseen. Esillä olivat myös puhdastilojen kuljetusratkaisut ja niihin liittyvät kattonosturit ja vihivaunut.

Suomalaisia mahtuisi mukaan lisää

Vaikka messuosastoilla kierteli myös suomalaisia messuvieraita, suomalaisia näytteilleasettajia eli Cleamixin lisäksi ollut muita. Tapahtuma on suotta jäänyt meillä hieman tuntemattomaksi.

”Mielestäni Suomessa olisi kyllä yrityksiä, joille olisi täällä potentiaalisia asiakkaita. Ehkä tapahtuman luonne ei ole maassamme tullut oikein esille”, Cleamixin Jukka Riekkinen sanoo.

Cleanzone-tapahtuma järjestetään Frankfurtissa seuraavan kerran 25.–26. syyskuuta vuonna 2024.

Lauri Lehtinen

(Kuva Messe Frankfurt/Jean-Luc Valentin) Ammattimessujen luonne näkyy Cleanzone-tapahtumassa selvästi. Sekä näytteilleasettajat että tilaisuudessa vierailevat ovat alansa osaajia.


 

Tilaa Kemiamedian uutiskirje!

Tilaajana saat sähköpostiisi kerran viikossa kiinnostavimmat uutiset ja tärkeimmät tiedot alan tapahtumista ja työpaikoista.

Arvomme uusien uutiskirjetilaajien kesken yhden yön kylpyläloman kahdelle.

Lue lisää ja tee tilaus täällä.


P.S. Oletko kemian seurojen jäsen? Jos haluat uutiskirjeemme myös vuonna 2023, käy uusimassa tilauksesi täällä.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia