Helsingin yliopiston johtamassa kansainvälinen long covid -tutkimuksessa on tunnistettu pitkittyneen taudin geneettinen riskitekijä.
Tekijä altistaa altistaa koronavirusinfektion jälkeisille pitkäkestoisille oireille, kuten lamaannuttavalle väsymykselle, pitkittyneelle yskälle, aivosumulle ja verenpaineen heittelylle.
Riskitekijä sijaitsee kromosomissa 6 FOXP4-geenin alueella. Tämän geenin koodaama proteiini osallistuu erityisesti keuhkojen toiminnan ja immuunipuolustuksen säätelyyn.
Tekijä lisää pitkittyneen koronan riskiä noin 60 prosenttia.
Tutkijoiden aineisto käsitti noin miljoona henkeä.
Yhteydessä keuhkojen toiminnan säätelyyn
Tutkimusryhmä muistuttaa kuitenkin, että long covid on monimutkainen sairaus, ja nyt löydetty geneettinen riskitekijä on vain yksi osa laajempaa kokonaisuutta.
Jatkossa voidaan löytää useampia ja tarkempia riskitekijöitä, kun aineiston koko ja tarkkuus kasvavat.
Tuoreen tutkimuksen keskeisiä havaintoja oli, että geneettinen alttius long covidiin on yhteydessä keuhkojen toiminnan säätelyyn.
”Uupumuksella ja mielen toimintaan, kuten muistiin, liittyvillä oireilla voi usein olla fysiologinen perusta”, sanoo tutkijatohtori Vilma Lammi Helsingin yliopiston Suomen molekyylilääketieteen instituutista Fimmistä.
Lammi toimi kansainvälisen tutkimuksen vetäjänä.
Avaimena geenipankit
Tulokset korostavat suomalaisen FinnGen-geenitutkimuksen ja muiden väestöpohjaisten tutkimusten merkitystä, kun pyritään ymmärtämään infektion jälkeisiä kroonisia sairauksia.
”Yhdistämällä geenitutkimusta ja solumalleja pääsemme lähemmäs sitä, miksi osa ihmisistä ei palaudu normaalisti virusinfektiosta”, sanoo ryhmänjohtaja Hanna Ollila Helsingin yliopistosta.
Hänen mukaansa geneettisillä työkaluilla voi löytää myös uusia aikaisemmin tunnistamattomia tautimekanismeja.
Nature Genetics -lehden julkaisemaan tutkimukseen osallistuivat myös muun muassa Harvardin yliopisto, Karoliininen instituutti ja Viron biopankki.
Päivi Ikonen
Aiheesta aiemmin:
Suomalaistutkimus: remdesiviiristä ei apua pitkästä koronasta kärsiville
Hus aloittaa uuden Paxlovid-lääkkeen käytön koronataudin hoidossa
Pitkän koronan oireet syyniin – Suomi vetää jättimäistä tutkimushanketta
Pitkittynyt korona voi aiheuttaa jopa kymmeniä erilaisia oireita
Tilaa Kemiamedian uutiskirje!
Tilaajana saat sähköpostiisi kerran viikossa kiinnostavimmat uutiset ja tiedot alan tapahtumista ja työpaikoista. Osallistut samalla arvontaan!