Antibiootit purevat koiriin entistä paremmin

Mikrobilääkkeet tehoavat suomalaisiin koiriin aiempaa paremmin, sillä koirissa esiintyvien bakteereiden vastustuskyky antibiooteille on heikentynyt.

Yksi syy hyvään suuntaukseen on se, että antibiootteja käytetään entistä vähemmän. Näin bakteerit eivät pääse kehittämään niille resistenssiä.

Tiedot käyvät ilmi uusimmasta Finres-Vet-raportista. Raportin ovat laatineet Helsingin yliopiston eläinlääketieteellinen tiedekunta, Ruokavirasto ja lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea.

Käyttö pienentynyt etenkin korvatulehduksissa

Antibiooteilla hoidetaan eläimiä ylipäätään vähemmän kuin aikaisemmin. Seuraeläimillä käyttö on pudonnut puoleen vuodesta 2011.

”Antibioottien käyttöä on saatu vähennettyä erityisesti iho- ja korvatulehduspotilailla”, kertoo laboratorioeläinlääkäri Katarina Eskola Helsingin yliopistosta.

”Iho- ja korvatulehdukset ovat koirilla hyvin yleisiä vaivoja, mutta niiden taustasyynä on hyvin harvoin bakteeri-infektio. Hoitoa on kohdistettu tehokkaammin taustasyyn hoitoon.”

Lääkkeet tepsivät laajalla rintamalla

Koirien bakteerien antibioottiresistenssi on heikentynyt laajalti.

Esimerkiksi MRSP-kantojen osuus koirien Staphylococcus pseudintermedius -bakteereista on enää kuusi prosenttia.

Stafylokokkibakteeri aiheuttaa koirille muun muassa haava- ja ihotulehduksia. Bakteerin MRSP-kannat ovat vastustuskykyisiä metisilliinille.

Myös koirien kolibakteerien resistenssi eri antibiooteille vähentyy koko ajan.

Näin on käynyt esimerkiksi amoksilliini-klavulaanihapon osalta. Lääkkeellä hoidetaan virtsatietulehduksia.

Bakteerien vastustuskyky amoksilliini-klavulaanihapolle oli 21 prosenttia vuonna 2016. Vuonna 2018 luku oli enää 12 prosenttia.

Tänään 18. marraskuuta vietetään Euroopan antibioottipäivää.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia