Arktisten merten muutokset tutkijoiden syyniin

Arktisten merialueiden ekosysteemeissä ja yhteiskunnissa tapahtuvia muutoksia tutkitaan laajassa kansainvälisessä Ecotip-hankkeessa, johon osallistuu Suomesta Åbo Akademi.

Selvityksen kohteet ulottuvat jääpeitteen sulamisesta kalastukseen. Kunnianhimoisessa hankkeessa on mukana niin ekologian ja sosioekonomian kuin fysikaalisen meritieteen ja paleomeritieteen edustajia.

Pohjoinen jäämeri ja siihen liittyvät merialueet muuttuvat juuri nyt nopeasti. Syynä ovat ilmaston lämpeneminen, merijään ja jäätiköiden hupeneminen sekä erilaiset vieraslajit ja saasteet.

Muutokset voivat olla äkillisiä ja toisinaan peruuttamattomia, portaittain eteneviä niin sanottuja kaskadimuutoksia.

Toisaalta muutokset voivat olla niin voimakkaita, että koko ekosysteemi mullistuu. Myös yhteiskunnalliset vaikutukset ovat tällöin ennalta arvaamattomia.

Hiilen pitkäaikainen sidonta hyvin altis muutoksille

”Arktinen merialue on erityisen haavoittuva ja herkkä muutoksille”, sanoo tutkijatohtori Anna Törnroos-Remes, joka johtaa hanketta Åbo Akademissa.

Hänen mukaansa muutoksille on erityisen alttiina kaksi asiaa.

Niistä ensimmäinen on kalastuselinkeino, joka on monen arktisen yhteisön elinehto. Toinen on hiilen pitkäaikainen sidonta, jolla puolestaan on ratkaiseva merkitys ilmaston kannalta.

Turkulaistutkijat aikovat hankkeessa tarkastella etenkin merenpohjan ilmiöitä.

”Tutkimme niitä merenpohjan eläimistön kehityssuuntauksia, jotka aiheutuvat ravinnon saatavuuden ja meren suolapitoisuuden ja lämpötilan muutoksista”, Törnroos-Remes kertoo.

Ecotip-hanketta rahoittaa EU:n tutkimuksen ja innovoinnin puiteohjelma Horisontti 2020. Hankkeen toteuttaa yhteensä 16 tutkimusorganisaatiota Suomesta, Tanskasta, Norjasta, Islannista, Skotlannista, Saksasta, Puolasta, Itävallasta, Kanadasta ja Japanista.

Kesäkuussa käynnistynyt tutkimushanke kestää toukokuuhun 2024.

(Kuva Peter Prokosch) Jäävuoret hupenevat muun muassa Grönlannin länsirannikolla.


 

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia