Lappeenrannan LUT-yliopistossa rakennetaan uuttolaitteistoa, jolla suomalaiset luonnonaineet saadaan talteen entistä tehokkaammin.
Arvokkaita luonnonaineita saa esimerkiksi metsämarjoista, siemenistä, juurista ja kuorista.
Uuttolaitteiston kehittämisessä hyödynnetään laitetta, jonka LUT on jo aiemmin patentoinut ultraääniprosessointia varten.
Ultraäänellä voidaan hajottaa orgaanisia soluja.
”Kun hyödynnämme ultraääntä luonnonaineiden uutossa, voimme saada 25–400 prosenttia korkeampia saantoja verrattuna perinteiseen sekoitussäiliöuuttoon”, taustoittaa prosessitekniikan professori Tuomas Koiranen yliopiston nettisivuilla.
Hankkeessa pyritään saamaan aikaan sekä konttiin sopiva uuttolaite että yksittäislaitteisto.
Koirasen mukaan konttilaitteisto sopisi vaikkapa maatiloille, mehuasemille ja mikropanimoille. Yksittäislaitteistoja voisivat hyödyntää suuremmat elintarvikevalmistajat ja kauppaliikkeet.
Lääkkeiden raaka-aineiksi, tekstiilien väriaineiksi
Luonnosta uutettujen eli liuottamalla erotettujen aineiden käyttökohteita ovat esimerkiksi hyvinvointituotteet, jotka sisältävät antioksidantteja tai flavonoideja.
Luonnonaineita voidaan käyttää myös lääkkeiden raaka-aineina, elintarvikkeiden ja tekstiilien väriaineina sekä erilaisina maku- ja hajuaineina. (Juttu jatkuu kuvan alla.)
Jatkuvatoimista modulaarista uuttoprosessia testataan laajasti hyödynnetyillä malliaineilla, esimerkiksi porkkanasta saatavalla karoteenilla.
Lappeenrantalaiskonsepti rakentuu hiilineutraalille valmistuksen ekosysteemille. Näin se tarjoaa vaihtoehdon monelle synteettiselle valmistusmenetelmälle.
”Esimerkiksi elintarvike-, tekstiili-, ja kosmetiikkateollisuuden raaka-aineiksi valmistetaan edelleen paljon väri-, maku- ja hajuaineita fossiilisista raaka-aineista”, Koiranen kertoo.
”Näitä kemiallisiin synteeseihin perustuvia prosesseja on optimoitu vuosikymmenien ajan, mutta silti ne synnyttävät päästöjä ja jätevirtoja. Biomateriaalien ultraäänihajotuksella haitat vältetään.”
LUT-yliopiston Natinrec – Multiproduct Factory for Superefficient Natural Ingredient Recovery on Tutkimuksesta liiketoimintaa (Tutli) -hanke, jota rahoittaa Business Finland.
(Pääkuva) Suomalaiset marjat ovat varsinaista superruokaa. Suurin osa arvokkaista luonnonaineista jää kuitenkin toistaiseksi hyödyntämättä.