Autojen älyrenkaat yleistyvät jo lähivuosina

Älyrenkaat ovat yleisiä autoissa viimeistään viiden vuoden kuluttua. Näin sanoo digitaaliteknologiajohtaja Mika Penttilä Nokian Renkaista.

Älykkäiden renkaiden tuloa siivittävät itsestään ajavat autot. Renkaisiin kytkettävät sensorit ovat tärkeässä asemassa, kun ajo-olosuhteita havainnoi ihmisen sijaan kone.

Kun auto ei ole ihmisen ohjauksessa, kulkupelin täytyy pystyä havainnoimaan ajo-olosuhteita itsenäisesti. Siinä auttavat renkaisiin asennetut anturit.

Renkaissa on ennestään jääpidon ja vesiliirron vastustuskyvyn kaltaisia turvallisuusominaisuuksia. Uusien teknologioiden ansiosta älyrenkaat tuottavat myös reaaliaikaista dataa omasta tilastaan.

Kun renkaista saatava informaatio yhdistetään vaikkapa säätietoihin, auton järjestelmä muodostaa kuvan vallitsevista ajo-olosuhteista ja mukauttaa ajamisen siihen.

Anturit voivat tarkkailla myös renkaiden kulumista, paineita ja renkaan sisälämpötilaa.

Lämpötilan nousu saattaa kertoa alkavasta rengasvauriosta. Kun siihen reagoidaan ajoissa, se ei pääse aiheuttamaan vaaratilannetta.

Renkaiden kulumista seuraava infojärjestelmä voi myös ilmoittaa kuljettajalle, että niillä voi vielä ajaa turvallisesti esimerkiksi kolme kuukautta.

Rengas kertoo, kun se tahtoo eläkkeelle

Älykäs rengas tiedottaa senkin, milloin se on niin kulunut, että tilalle on vaihdettava uusi.

Mika Penttilän mukaan myös uuden rengassarjan hankkimisesta voi tulevaisuudessa tulla entistä vaivattomampaa ja huomaamattomampaa.

Sensorit voivat ilmoittaa asiasta suoraan rengasmyymälään, josta uudet kumit toimitetaan oven taakse tai jopa asennetaan autoon.

Nokian Renkaiden tuote- ja markkinointijohtaja Jukka Kasi veikkaa, että älykkäät renkaat ilmaantuvat liikenteeseen jo ennen autonomisia autoja.

Tavallisten kuluttajien saatavilla on jo nyt rengaspainevahteja ja ammattilaisten käytössä sensorirenkaita, jotka on yhdistetty dataa keräävään mobiilisovellukseen.

”Ensimmäiseksi älyrenkaat yleistyvät sähköautoissa, sillä niissä on isot renkaat ja paljon sensoreita sekä linkityksiä renkaisiin”, Kasi uskoo.

Kuva: Nokian Renkaat

Lue myös: Älyanturit seuraamaan kuljettajia ja potilaita

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia