Suomessa syödään paljon juustoja ja viljatuotteita, joiden ravintosisällöstä on saatu runsaasti ajantasaista tietoa. Kuva: Pixabay.

B-vitamiinia luultua vähemmän – Ruokaviraston analyysit tuottivat paljon uutta tietoa juustoista ja viljoista

Ruokaviraston uusi julkaisu tarkentaa tietoja juustojen ja viljojen ravinto- ja muusta sisällöstä.

Tuore Fineli-raportti aloittaa sarjan, jossa julkaistaan vuosittain uusia koostumustuloksia Suomessa syötävistä elintarvikkeista.

Ruokaviraston kemian laboratorion uusien analyysitulosten ja aiempien arvojen väliltä paljastui merkittäviä eroja. Erityisesti seleeniä ja fosforia löytyi nyt enemmän.

Juustojen rautapitoisuudet taas olivat jonkin verran vanhempia tuloksia pienempiä.

Lisäksi lähes kaikissa tutkituissa elintarvikkeissa oli merkittävästi vähemmän B1- ja B2-vitamiineja kuin on ajateltu.

Liki kaksituhatta uutta analyysitulosta

Finelin juustovalikoima oli suppea verrattuna vähittäiskauppojen juustovalikoimaan, ja juustojen joditulokset olivat vajavaiset.

Juusto ja vilja ovat keskeisiä B-vitamiinin lähteitä, mutta aiemmat B1- ja B2-vitamiinianalyysit olivat peräisin 1980- ja 1990-luvuilta.

Laboratorio tutki 13 juustotyypistä ja 10 viljatuotteesta proteiinin, aminohapot, rasvan, rasvahapot, kivennäis- ja hivenaineet sekä B1- ja B2-vitamiinit.

Yhteensä Fineliin saatiin lähes 1 900 uutta analyysitulosta.

Elintarvikkeet jatkuvassa syynissä

Fineli on Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n ylläpitämä elintarvikkeiden kansallinen koostumustietopankki, jonne Ruokavirasto tuottaa vuosittain satoja analysoituja tuloksia.

Finelin tiedon ajantasaisuutta seurataan, koska elintarvikkeiden ravintosisällössä tapahtuu vaihtelua.

Ravintosisältöön vaikuttavat muun muassa muutokset maaperässä, eläinten ruokinnassa, raaka-aineiden käsittelytavoissa, elintarvikkeiden valmistusmenetelmissä ja resepteissä.

Lisäksi markkinoille tulee jatkuvasti uusia tuotteita ja vanhoja poistuu.

Monelle tärkeä tietopankki

Finelin tarjoamasta sisällöstä hyötyvät monet ravitsemusalan toimijat. Esimerkiksi teollisuus käyttää Finelin tietoja pakkausten ravintosisältöjen laatimisessa.

Myös ravitsemusneuvonta ja joukkoruokailun suunnittelu pohjaavat Finelin tietoihin. Lisäksi Fineliä hyödynnetään tutkimuksessa, opetuksessa ja erilaisissa terveyssovelluksissa.

Tiedot ovat avoimesti kaikkien saatavilla osoitteessa www.fineli.fi.


 

Tilaa Kemiamedian uutiskirje!

Tilaajana saat sähköpostiisi kerran viikossa kiinnostavimmat uutiset ja tiedot alan tapahtumista ja työpaikoista. Osallistut samalla arvontaan!

Lue lisää ja tee tilaus täällä.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia