Gasum kasvattaa biokaasutuotantoaan isoin askelin. Kuva: Gasum.

Biokaasua lannasta – Gasum ostaa tuotantolaitoksen Tanskasta

Energiayhtiö Gasum laajentaa biokaasun tuotantokapasiteettiaan ja ostaa tanskalaisen Hærup Biogas ApS -yhtiön kaikki osakkeet.

Hærup omistaa Manner-Tanskan pohjoisosassa sijaitsevan biokaasulaitoksen.

Pääasiassa lantaa raaka-aineenaan käyttävä laitos tuottaa vuosittain noin 40 gigawattituntia biokaasua, jota käytetään sähkön ja lämmön tuotantoon

Osa lämmöstä menee paikalliselle kaukolämpöyhtiölle Klejtrup Varmeværkille, jonka kanssa Gasum jatkaa yhteistyötä.

Lisäksi Gasum suunnittelee investointia kaasunjalostusyksikköön ja kaasuverkkoyhteyteen, jotta laitoksen tuotantokapasiteetti saadaan täysimääräisesti käyttöön.

Tavoitteena merkittävä kasvu

”Yrityskauppa on yksi askel kohti Gasumin strategista tavoitetta kasvattaa biokaasutarjontaamme merkittävästi”, kertoo Gasumin toimitusjohtaja Mika Wiljanen.

Wiljasen mukaan yhtiö sekä satsaa oman tuotantonsa lisäämiseen että hankkii lisää biokaasua eurooppalaisilta kumppaneilta.

”Tanska on houkutteleva paikka biokaasun tuotannolle vahvan maataloussektorinsa ansiosta: lantaraaka-aineen saatavuus on hyvä, lannoitteiden kysyntä on suurta ja kuljetusmatkat lyhyitä.”

Noin 90 prosenttia pienemmät päästöt kuin dieselillä

Ostos on Gasumin ensimmäinen biokaasulaitos Tanskassa. Tanska on reilun 8 000 gigawattitunnin kapasiteetillaan Euroopan neljänneksi suurin biokaasuntuottaja.

Gasumin strategisena tavoitteena on vuoteen 2027 mennessä tuoda Pohjoismaiden markkinoille seitsemän terawattituntia uusiutuvaa kaasua vuodessa.

Osana suunnitelmaansa yhtiö pystyttää viisi uutta biokaasulaitosta Ruotsiin. Ensimmäinen laitoksista käynnistyy ensi vuoden alussa, toinen on rakenteilla.

Gasum suunnittelee suurta biokaasulaitosta Ruotsin Hörbyhyn – lannan käyttö raaka-aineena tuo mittavat päästövähennykset

Biokaasun elinkaaripäästöt ovat keskimäärin 90 prosenttia pienemmät kuin fossiilisten polttoaineiden, kuten dieselin. Lannalla tuotettuna biokaasun päästöt voivat olla jopa negatiiviset.


 

Tilaa Kemiamedian uutiskirje!

Tilaajana saat sähköpostiisi kerran viikossa kiinnostavimmat uutiset ja tiedot alan tapahtumista ja työpaikoista. Osallistut samalla arvontaan!

Lue lisää ja tee tilaus täällä.

Kerro Kemiamedian toimitukselle mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia