Biomassat ja jätteet osaksi kestävää sähköntuotantoa

Åbo Akademissa on käynnistynyt mittava hanke, jossa selvitetään biomassa- ja jätemateriaalien kestävää hyödyntämistä suuren mitan sähköntuotannossa.

Kolmivuotisessa CLUE2-hankkeessa (Clean and Efficient Utilization of Demanding Fuels) on mukana viisi kansainvälistä suuryritystä, Andritz, International Paper, Metsä Fibre, UPM-Kymmene ja Valmet Technologies.

Biomassat ja jätteet ovat edullisia energialähteitä. Niiden käyttöä sähköntuotannossa rajoittavat kuitenkin erilaiset epäpuhtaudet, kuten kloori, rikki, fosfori sekä alkali- ja raskasmetallit, jotka aiheuttavat korroosiota ja käyttöongelmia sekä ei-toivottuja savukaasupäästöjä.

Uudessa hankkeessa paneudutaan epäpuhtauksien korkealämpötilakemiaan erilaisissa poltto-olosuhteissa.

Tutkijat uskovat, että laitosten käyttövarmuutta ja käytettävyyttä voidaan parantaa muun muassa lisäaineilla ja polttoaineseosten optimoinnilla.

”Yksittäiset polttoaineet voivat sellaisenaan aiheuttaa ongelmia, mutta sopivasti aineita sekoittamalla voidaan ongelmat eliminoida ja saada aikaan synergiaetua”, sanoo epäorgaanisen kemian yliopistonlehtori, dosentti Patrik Yrjas.

Rahoitusta yrityksiltä ja akatemialta

Tutkimushankkeen kokonaisarvoksi on arvioitu noin miljoona euroa. Yhteistyöyritykset rahoittavat projektia yhteensä 450 000 eurolla. Hankkeeseen liittyviä osatutkimuksia rahoittaa muun muassa Suomen Akatemia.

Hanketta johtavat ja koordinoivat dosentit Patrik Yrjas ja Markus Engblom sekä professori Leena Hupa. Tieteellisenä neuvonantajana toimii professori Mikko Hupa.

Kerro Kemiamedian toimitukselle mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia