Fortum jätti St1:n geolämpöhankkeen Otaniemessä

Fortumin lämmitys- ja jäähdytysliiketoiminta on irtautunut energiayhtiö St1:n geotermisen lämmön pilottihankkeesta.

St1 on vienyt pilottiprojektiaan eteenpäin Espoon Otaniemessä. Fortumin tarkoituksena oli ostaa tuotettava geolämpö kaukolämpöverkkoonsa.

Fortum toteaa tiedotteessaan, että hankkeen aikana ei päästy tuotannollisiin tavoitteisiin.

Lisäksi keskisyvien geotermisen energian lähteiden hyödyntäminen perinteisellä ja yleisesti käytössä olevalla tekniikalla ei yhtiön mukaan ole kaupallisesti kannattavaa.

”Geotermisen laitoksen rakentamisesta solmittiin sopimus yli seitsemän vuotta sitten. Tässä ajassa ei saavutettu kaupallisesti ja teknisesti toimivaa ratkaisua”, sanoo Fortumin Suomen lämmitys- ja jäähdytysliiketoiminnan johtaja Timo Piispa.

”Energia-ala kehittyy nopeasti, ja muut puhtaat tuotantomuodot ovat ohittaneet kilpailukyvyssä geotermisen tuotannon. Keskitämme resurssimme jatkossa näiden hankkeiden edistämiseen.”

Tilalle hukkalämpöjen hyödyntäminen

Fortum pyrkii nyt toteuttamaan siirtymän hiilineutraaliin kaukolämpöön Espoossa, Kirkkonummella ja Kauniaisissa erityisesti sähköä ja hukkalämpöjä hyödyntävillä ratkaisuilla.

Jos menossa oleva datakeskusten laaja hukkalämmön talteenottohanke onnistuu, se kattaa noin 40 prosenttia yhtiön asiakkaiden lämmöntarpeesta alueella.

Lisäksi Fortum rakentaa Espoon Vermoon teollisen mitan ilma-vesilämpöpumppulaitosta, jonka se liittää kaukolämpöverkkoonsa vuonna 2023.

Fortum laajensi jo viime vuonna lämpöpumppulaitosta, joka ottaa talteen hukkalämpöä puhdistetusta jätevedestä. Lämpöpumppulaitos ja Vermon laitos kattavat jatkossa alueen lämmöntarpeesta yli viidenneksen.

Otaniemen pilottiprojektin tavoite oli saada aikaan Suomen ensimmäinen geotermisellä energialla toimiva teollisen mitan laitos. Se olisi voinut kattaa kymmenesosan Espoon kaukolämpötarpeesta.

(Kuva Fortum) Fortum purkaa pois projektirakennelmat Otaniemen-tontiltaan. Yhtiö kertoo arvioivansa yhdessä St1:n kanssa, voidaanko jo porattuja 6,4 kilometrin syvyisiä kaivoja hyödyntää perustutkimuksessa.

 


 

Tilaa Kemia-lehti loppuvuodeksi 2022 ja auta Ukrainaa!

  • Tilaa itsellesi tai lahjaksi läheiselle – 66 euroa.
  • Kannusta koululaista tai opiskelijaa lehtilahjalla – 44 euroa.
  • Kiitä opettajaa ja lahjoita lehti kouluun – 18 euroa.
  • Lahjoitamme puolet tilausmaksusta ukrainalaisten auttamiseen Pelastakaa Lapset ry:n kautta.

Katso lisätiedot ja tee tilaus täällä.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia