Diabeteksen torjujan lautaselle sopivat muun muassa kala, kasvikset, marjat ja hedelmät. Kuva: Adobe Stock.

Geeneistä viis – terveellinen ruokavalio pudottaa diabetesriskiä jokaisella

Terveyttä edistävä ravitsemussuositusten mukainen ruokavalio auttaa pienentämään diabetesriskiä silloinkin, kun ihmisellä on perinnöllinen alttius tautiin.

Asian osoittaa Itä-Suomen yliopiston tutkimus, jonka julkaisi European Journal of Nutrition.

Terveellinen ruokavalio oli yhteydessä tutkittujen koehenkilöiden parempiin verensokeriarvoihin ja pienempään esidiabeteksen ja kakkostyypin diabeteksen riskiin.

Sama vaikutus havaittiin myös niillä, jotka kantavat riskigeenejä eli joilla on suuri perinnöllinen alttius sairastua tyypin 2 diabetekseen.

Tutkittavina keski-ikäiset ja iäkkäät miehet

Tutkimuksessa selvitettiin yli 1 500 keski-ikäisen ja iäkkään miehen ruoankäyttöä ja verensokeriarvoja. Miehet ovat laajemman Metabolic Syndrome in Men (Metsim) -hankkeen osallistujia.

Heidän ruoankäyttöään mitattiin frekvenssikyselyllä ja verensokeriarvoja kahden tunnin sokerirasituskokeella. Tutkittavien geneettinen diabetesriski pisteytettiin 76 riskigeenin perusteella.

Ruoankäytön perusteella tunnistettiin erilaisia ruokavaliomalleja.

Terveelliseksi nimetty malli sisälsi muun muassa kasviksia, marjoja ja hedelmiä, kasviöljyjä, kalaa, siipikarjaa ja perunaa.

Lisäksi malliin kuului maustamatonta ja vähärasvaista jogurttia, vähärasvaista juustoa sekä täysjyväviljatuotteita, kuten puuroa, pastaa ja riisiä.

Vahvakaan perinnöllisyys ei ole este ruokavaliohyödyille

Kakkostyypin diabetes on vahvasti perinnöllinen sairaus, jota voidaan ehkäistä elämäntavoilla, kuten ruokavaliolla ja liikunnalla.

”Kysymysmerkkinä on kuitenkin ollut, hyötyvätkö kaikki terveyttä edistävästä ruokavaliosta yhtä paljon: sekä he, joilla on matala perinnöllinen riski, että he, joiden perinnöllinen riski on suuri”, taustoittaa tuloksia väitöskirjatutkija Ulla Tolonen.

Itäsuomalaistutkimuksessa terveellisen ruokavalion yhteys verensokeriin todettiin sekä matalan että korkean geneettisen diabetesriskin kantajilla.

”Tutkimuksemme perusteella terveyttä edistävä ruokavalio näyttäisi siis hyödyttävän kaikkia geneettisestä riskistä riippumatta.”

Lue myös:

Ei pelkästään violetti peruna – diabetesta torjuvat myös bataatti ja porkkana

Diabeteksen kimppuun violetilla perunalla – päihittää mustikan


 

Tilaa Kemiamedian uutiskirje!

Tilaajana saat sähköpostiisi kerran viikossa kiinnostavimmat uutiset ja tiedot alan tapahtumista ja työpaikoista. Osallistut samalla arvontaan!

Lue lisää ja tee tilaus täällä.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia