Hajautettujen lääketutkimusten edistysaskel – digitaaliset työkalut helpottavat potilaiden etäseurantaa

Jyväskylän yliopistossa on kehitetty uusia digitaalisia ratkaisuja, jotka tehostavat syöpäpotilaiden voinnin etäseurantaa. Uudet työkalut helpottavat myös hajautettujen lääketutkimusten tekemistä.

Projektin toteutti Jyväskylän yliopiston työelämäprofessorin Sauli Vuotin tutkimusryhmä. Hankkeen pilotointikohteena oli rintasyöpä.

Uudet työkalut mahdollistavat potilaiden yksilöllisen, täsmällisen ja tasa-arvoisen hoidon ja tehokkaan viestinnän hoitotiimin ja potilaan välillä.

Digitaalisten sovellusten avulla potilaiden vointia voidaan seurata ja puuttua merkittäviin muutoksiin välittömästi. Potilaat voivat sovellusten ansiosta myös osallistua oman hoitonsa toteutukseen entistä enemmän.

Lisäksi potilaiden rekrytointi ja osallistuminen erityisesti hajautettuihin kliinisiin lääketutkimuksiin helpottuu ja nopeutuu merkittävästi, kun potilaat saavat mahdollisuuden osallistua tutkimuksiin asuinpaikastaan riippumatta.

Työkalut kaikkien vapaassa käytössä

Ratkaisujen kehittämisessä hyödynnettiin EORTC:n (European Organisation for Research and Treatment of Cancer) standardoituja suomenkielisiä seuranta- ja vointikyselyjä.

Projektissa rakennettiin myös täysin uusia menetelmiä muun muassa potilaiden psyykkisen ja psykososiaalisen voinnin seurantaan.

Tutkimushankkeen poikimat digitaaliset työkalut on vapautettu ilmaiseen käyttöön. Niitä voidaan siten hyödyntää missä tahansa suomalaisessa terveydenhuollon yksikössä.

Vahvistaa Suomen asemaa kliinisissä lääketutkimuksissa

Hajautetuissa lääketutkimuksissa hyödynnetään paikasta ja ajankohdasta riippumattomia keinoja. Esimerkiksi suostumukset voidaan antaa verkon kautta ja potilaan kotona tehtävät toimenpiteet ja mittaukset hoitaa digitaalisesti.

Hajautetut menetelmät täydentävät tutkimusten keinovalikoimaa etenkin Suomen kaltaisessa pitkien maantieteellisten etäisyyksien maassa. Tehokkaiden digityökalujen uskotaan vahvistavan Suomen asemaa kliinisessä lääketutkimuksessa.

Kliiniset lääketutkimukset ovat uuden lääkkeen kehitystyön viimeinen vaihe.

Jyväskyläläistutkimuksen rahoitti Sitra, jonka tavoitteena on lisätä Suomessa tehtäviä hajautettuja kliinisiä lääketutkimuksia.

(Kuva Jyväskylän yliopisto) Uusien digitaalisten mobiilisovellusten ansiosta potilaat voivat muun muassa raportoida omasta voinnistaan ja vastata erilaisiin kyselyihin.

Lue myös:

Sauli Vuoti Jyväskylän yliopiston kemian alan työelämäprofessoriksi


 

Tilaa Kemiamedian uutiskirje!

Tilaajana saat sähköpostiisi kerran viikossa kiinnostavimmat uutiset ja tärkeimmät tiedot alan tapahtumista ja työpaikoista.

Arvomme uusien uutiskirjetilaajien kesken palkintoja.

Lue lisää ja tee tilaus täällä.


P.S. Oletko kemian seurojen jäsen? Jos haluat uutiskirjeemme myös vuonna 2023, käy uusimassa tilauksesi täällä.

Kerro Kemiamedian toimitukselle mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
This field is hidden when viewing the form
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia