Paahdetun kahvin sivuvirroista tuotettua bioväriä voidaan hyödyntää kuitupohjaisten pakkausten fleksopainatuksessa.
Uutuus on tulosta usean toimijan yhteistyöstä.
Natural Indigo Finland oy ja Tampereen ammattikorkeakoulu Tamk ja kehittivät yhdessä vesipohjaisen painovärin, jonka pohjana on Meira oy:n hukkakahvi.
Näin syntyi luonnollinen, uusiutuva vaihtoehto synteettisille pigmenteille, joita pakkauspainatuksessa perinteisesti käytetään.
Cabassi oy puolestaan painoi onnistuneesti biovärillä kuvioinnin Paptic oy:n kierrätettävälle, muovia muistuttavalle kuitupohjaiselle materiaalille.

”Todellinen kiertotalousratkaisu”
”Tämä on todellinen kiertotalousratkaisu”, korostaa Natural Indigo Finlandin toimitusjohtaja Pasi Ainasoja.
”Olemme hyödyntäneet teollisuuden sivuvirran ja jalostaneet siitä korkea-arvoisen biopohjaisen hukkakahvivärin synteettisten painovärien korvaajaksi.”
Natural Indigon kahviväriä on aiemmin käytetty muotibrändi Ask Scandinavian puukuitua sisältävän uutuuslaukun värjäämiseen.
Kehrättyä puuta ja kahvinporoja – Spinnovan kuitua hyödyntävän laukun voi jo ennakkotilata
Spinnovan puukuitu merkkilaukkujen materiaaliksi – väri syntyy kahvijätteestä
Meira oy:n vastuullisuus-, kehitys- ja viestintäjohtaja Heidi Päiväniemi kertoo paahtimon iloitsevan siitä, että arvokkaalle raaka-aineelle on löytynyt uusi käyttötapa.
”Sivuvirroistamme tuotetaan jo biokaasua, ja nyt niitä voidaan hyödyntää myös pakkauspainamisessa.”
”Merkittävä vihreä innovaatio”
”Tämä on merkittävä vihreä innovaatio maailmanlaajuisessa pakkauspainatuksessa, jonka markkina on satoja miljardeja euroja”, sanoo aiheeseen jo väitöstyössään perehtynyt tekniikan tohtori Kai Lankinen.
Kestävää pakkaustuotantoa Tamkissa opettava ja tutkiva Lankinen kertoo muodosteilla olevan kansainvälisen, 10 yrityksen ja korkeakoulun konsortion, joka tavoittelee 9,5 miljoonan euron tki-rahoitusta.
Päämääränä on viedä teollisuuden hukkaa ja luonnonmateriaaleja hyödyntävä, sataprosenttisesti biopohjainen väri maailmanlaajuiseksi tuotteeksi.
Innovaatio on esillä Uusi puu -hankkeen New Wood -näyttelyssä Euroopan komissiossa Brysselissä touko–kesäkuussa 2025.
Se on mukana myös Finlandia-talossa kesäkuun alussa aukeavassa Finlandia-näyttelyssä, joka esittelee suomalaisten yritysten kehittämiä biopohjaisia uutuusmateriaaleja ja -ratkaisuja.
Päivi Ikonen
Tilaa Kemiamedian uutiskirje!
Tilaajana saat sähköpostiisi kerran viikossa kiinnostavimmat uutiset ja tiedot alan tapahtumista ja työpaikoista. Osallistut samalla arvontaan!