Mitä laajempi valikoima hla-molekyylejä immuunijärjestelmässä, sitä parempi suoja keuhkosyövältä, osoittaa tuore tutkimus. Kuva: Pixabay.

Hyvin toimiva immuunipuolustus suojaa keuhkosyövältä – salaisuutena geenien monimuotoisuus

Immuunivastetta säätelevien hla-geenien monimuotoisuus auttaa myös alkuvaiheen syövän tunnistamisessa ja parantamisessa.

Science-lehdessä julkaistu tutkimus osoittaa ensi kertaa hla-geenien ja keuhkosyöpäriskin välisen yhteyden.

Tutkimuksen toteuttivat Helsingin yliopisto, Harvardin yliopisto ja newyorkilainen Mount Sinain sairaala.

Hla-molekyylit toimivat puolustusjärjestelmän keskiössä. Jos molekyylien valikoima on suppea, syövän riski nousee tutkimuksen mukaan etenkin tupakoivilla.

Laaja geenivalikoima tehostaa immuunijärjestelmää

Hla-alueen geenit ja niiden tuotteet ovat osa järjestelmää, jolla elimistö puolustautuu mikrobeja ja niiden aiheuttamia vakavia infektioita vastaan. 

Suuri valikoima hla-geenejä mahdollistaa immuunijärjestelmän kyvyn tunnistaa ja torjua laajemman kirjon taudinaiheuttajia.

”Tutkimuksemme tuo esille perimän vaikutuksen keuhkosyöpään ja näyttää, miten laajempi immuunipuolustus voi suojata syövältä, varsinkin tupakoitsijoilla”, tiivistää vanhempi tutkija Hanna Ollila.

Helsingin yliopiston FIMM-instituutissa työskentelevä Ollila johti tutkimusta Suomessa.

Immuunivaste tunnistaa syöpäsoluille tyypillisiä rakenteita

Tutkimus keskittyi keuhkosyöpään, joka on maailmanlaajuisesti eniten syöpäkuolemia aiheuttava sairaus.

Mukana oli lähes 600 000 henkeä suomalaisesta FinnGen-tutkimusaineistosta ja Ison-Britannian biopankkiaineistosta.

Tutkijat vertasivat keuhkosyövän esiintyvyyttä niillä, jotka olivat perineet vanhemmiltaan samankaltaiset hla-alueen geenit ja niillä, jotka olivat perineet keskenään erilaiset geenit.

Näin selvisi, että keskenään samankaltaisia hla-geenejä kantavien riski sairastua keuhkosyöpään on merkittävästi suurempi kuin erilaisten hla-geenien kantajilla, jos henkilö tupakoi tai oli aiemmin tupakoinut.

Sen sijaan tupakoimattomilla hla-geenit eivät vaikuttaneet riskiin.

Tulokset voivat auttaa myös keuhkosyövän ehkäisyssä

”Tupakoijien keuhkoissa on usein soluja, joiden pinnalla on tupakan kemiallisten yhdisteiden aiheuttamien vaurioiden takia syntyneitä virheellisiä pintamolekyylejä”, Hanna Ollila kertoo.

”Tulostemme perusteella vaikuttaa siltä, että hla-geenien monimuotoisuus voi auttaa elimistöä tunnistamaan ja tuhoamaan tällaisia syöpäkasvaimia.”

Tulokset tuovat tärkeää lisätietoa immuunijärjestelmän tehokkuuden ja siihen vaikuttavien yksilöllisten erojen vaikutuksesta syöpäalttiuteen.

Lisäksi tuloksilla voi olla merkitystä myös keuhkosyövän ennaltaehkäisyyn tähtäävien hoitojen ja prosessien kehittämisessä.


 

Tilaa Kemiamedian uutiskirje!

Tilaajana saat sähköpostiisi kerran viikossa kiinnostavimmat uutiset ja tiedot alan tapahtumista ja työpaikoista. Osallistut samalla kylpylävuorokauden arvontaan!

Lue lisää ja tee tilaus täällä.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia