Kalanviljelyä Saaristomerellä. Kuvan laitos ei liity Luken ja VTT:n tutkimukseen. Kuva: Pro Kala ry.

Kalojen makuvirheet ja vesihome kuriin – Luke ja VTT rakensivat uusia kaapparimateriaaleja

Luonnonvarakeskus ja VTT ovat kehittäneet materiaaleja, jotka poistavat makuvirheitä aiheuttavat yhdisteet kalankasvatusvesistä.

Kemiallisesti käsitellyt kuitumateriaalit tepsivät myös kalankasvatusta kiusaavaan vesihomeeseen.

”Kehittämämme uudet selluloosapohjaiset kaapparimateriaalit kaappaavat vedestä vesihomeitiöitä ja makuvirheyhdisteitä, jolloin ne eivät kerry kaloihin”, kuvailee tutkimustiimin päällikkö Hannes Orelma VTT:stä.

Luonnonvarakeskuksen (Luke) biotalous- ja ympäristö -yksikön johtajan Jani Lehdon mukaan uusilla ratkaisuilla voi olla merkittäviä vaikutuksia kalankasvatuksen kannattavuuteen.

Makuvirheet katosivat käytännössä kokonaan

Makuvirheyhdisteiden kaappaamista tutkittiin Luken Laukaan vesiviljelylaitoksessa.

Kemiallisesti käsitelty kuitumateriaali kaappasi vedestä parhaimmillaan makuvirheyhdisteitä niin paljon, että niiden pitoisuus putosi tuhat kertaa pienemmäksi kuin käsittelemättömässä vedessä.

Kaapparimateriaalilla suodatetussa vedessä eläneistä kaloista mitatut makuvirheyhdisteiden pitoisuudet olivat niin pieniä, että ne jäivät alle aistein havaittavien raja-arvojen.

Materiaalit täysin vaarattomia

Vesihomeitiöiden kaappaamiseen kehitettyä kuitumateriaalia testattiin Luken Enonkosken vesiviljelylaitoksessa.

Kaappareiden käyttö pienensi huomattavasti itiöiden määrää vedessä verrattuna kasvatusaltaaseen, jossa ei ollut kaappareita.

”Vesihomeen käyttäytymisestä ei vielä tiedetä tarpeeksi, ja sen tutkiminen kalanviljelyssä on haastavaa”, kertoo kokeiden ja mittausten suunnittelusta ja toteutuksesta vastannut tutkimuspäällikkö Petra Lindholm-Lehto Lukesta.

”Kehittämämme menetelmä perustuu täysin vaarattoman kaapparimateriaalin käyttöön, ja siksi kokeidemme tulokset ovat kiinnostusta herättäviä.”

Aiemmin käytetyt hoitokeinot ovat osoittautuneet vaarallisiksi tai tehottomiksi.

Patentit haussa

Kasvatettuun kalaan kertyvät epämiellyttävät makuvirheet heikentävät kalan markkina-arvoa ja kuluttajien kiinnostusta kalatuotteisiin.

Myös vesihome on yleinen ongelma kalanviljelylaitoksissa sekä Suomessa että maailmalla. Lohikalojen viljelyssä vesihomeen on arvioitu aiheuttavan jopa kymmenen prosentin tuotantotappiot.

Vesihome on uhka myös vesiviljelylaitoksissa ylläpidettäville uhanalaisille kalakannoille.

Luken ja VTT:n kehittämille materiaali-innovaatioille on haettu patenttisuojaa.


 

Tilaa Kemiamedian uutiskirje!

Tilaajana saat sähköpostiisi kerran viikossa kiinnostavimmat uutiset ja tiedot alan tapahtumista ja työpaikoista. Osallistut samalla arvontaan!

Lue lisää ja tee tilaus täällä.

Kerro Kemiamedian toimitukselle mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
This field is hidden when viewing the form
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia