Missä toimi Suomen ensimmäinen kemian laboratorio? Kuka oli maan ensimmäinen kemian professori? Entä ketä kunnioitetaan ”Suomen kemian isänä”?
Arvata saattaa, että kysymykset johdattavat Aurajoen rantamille maan vanhimpaan kaupunkiin ja ensimmäiseen pääkaupunkiin.
Vastauksia voi lähteä etsimään kekseliäältä tieteen, kulttuurihistorian ja kuntoilun yhdistävältä kävelyreitiltä, joka on ideoinut Turun Kemistikerho.
Kemiaa Turussa ennen ja nyt -reitin ensimmäisen osan kiertäjät pääsevät tutustumaan suomalaisen kemian varhaisimman vaiheen merkkihenkilöihin, tutkimukseen ja opetukseen.
Ykkösosa esittelee erityisesti Turun Akatemian, Suomen ensimmäisen yliopiston, vaiheita ennen kauhistuttavaa suurpaloa, joka liki tuhosi kaupungin vuonna 1827 ja jonka seurauksena Akatemia siirrettiin Helsinkiin.
Reitin toinen osa tarjoaa puolestaan tietoa kaupungin nykyisten akateemisten opinahjojen eli Åbo Akademin ja Turun yliopiston historiasta, kehityksestä ja etenkin kemian alan tutkimuksesta ja tutkijoista.
Suomen vanhinta kulttuuriperintöä
Turun vanhassa keskustassa ”täl pual jokke” kiertelevällä kemiallisella reitillä saa nauttia myös kiinnostavista kulttuurihistoriallisista poiminnoista.
Esimerkiksi maan ensimmäinen, vuonna 1819 perustettu huvipuisto Surutoin toimi aivan Suomen kemian isäksi nimetyn tiedemiehen laboratorion kupeessa.
Turun tuomiokirkon – jonne kannattaa ehdottomasti poiketa sisällekin – sivurakennuksessa on puolestaan aloittanut Suomen vanhin koulu, 1200-luvulta asti toiminut katedraalikoulu.
Reitille näkyy myös ”tual pual jokke” kohoava Apteekkimuseo. Yli 200-vuotiaassa Qwenselin talossa toimiva museo esittelee farmasian historiaa ja käytäntöjä 1700-luvulta alkaen. Käynnin arvoinen kohde sekin.
Reittikartan ja -selosteen voi ladata ilmaiseksi sekä suomen- että ruotsinkielisenä osoitteesta kemianseurat.fi/turku/kulttuurikuntoilureitti.
Päivi Ikonen
Lue lisää aiheesta:
Åbo Akademi on virkeä satavuotias
Turun yliopiston sata vuotta sisukasta kemiaa
Aurum yhdistää turkulaistutkijat
Turun palo nielaisi myös tiedeaarteet
Tilaa Kemiamedian uutiskirje!
Tilaajana saat sähköpostiisi kerran viikossa kiinnostavimmat uutiset ja tiedot alan tapahtumista ja työpaikoista. Osallistut samalla arvontaan!