Kemianteollisuus ja Metsäteollisuus kantavat huolta tulevan hallitusriihen mahdollisista koulutusleikkauksista.
Ammatillisesta koulutuksesta on tällä hallituskaudella nipistetty jo 120 miljoonaa euroa, toimialajärjestöt huomauttavat kannanotossaan.
Lisävähennyksiin ei järjestöjen mukaan ole varaa vaarantamatta merkittävästi teollisuuden ammattilaisten saatavuutta ja sitä kautta yritysten kasvuedellytyksiä.
Kemianteollisuus ja Metsäteollisuus ovat Suomen suurimpia vientialoja. Ne työllistävät suoraan ja välillisesti yli 200 000 suomalaista, joista yli puolella on toisen asteen tutkinto.
Teollisuudessa tarvittavien ammatillisten osaajien määrä ei myöskään ole merkittävästi vähenemässä.
Keskuskauppakamarin syksyllä julkaisemassa kyselyssä 48 prosenttia yrityksistä kertoi, että suurin osaajapula on ammattiin koulutetuista tekijöistä.
Teollisuus tarvitsee nimenomaan ammattitason osaajia
Kemianteollisuuden ja metsäteollisuuden merkittävin työvoimatarpeisiin liittyvä huoli koskee ammattikoulutettujen määrää ja osaamistasoa.
Tavoite olla OECD:n kärkimaita koulutusasteessa ei vastaa toimialojen tarpeita, vaan se aiheuttaa paineen koulutustason nostoon ammattikoulutuksen kustannuksella, järjestöt toteavat.
Ammatillinen koulutus vastaa laajasti työvoiman osaamisen kehittämisestä perustutkinnon lisäksi ammattitutkinnoin ja erikoisammattitutkinnoin. Sitä hyödyntävät sekä nuoret että jo pitkään työelämässä työskennelleet.
”Rahoituksen määrä hyvin kohtuullinen”
Teollisten prosessien ja automaation kehittyessä työntekijät tarvitsevat tukea jatkuvaan oppimiseen ja osaamisen päivittämiseen, toimialajärjestöt muistuttavat.
Laajaan tehtäväkenttään suhteutettuna ammatillisen koulutuksen kahden miljardin euron vuosittainen rahoitus on järjestöjen mukaan hyvin kohtuullinen.
Tilaa Kemiamedian uutiskirje!
Tilaajana saat sähköpostiisi kerran viikossa kiinnostavimmat uutiset ja tiedot alan tapahtumista ja työpaikoista. Osallistut samalla arvontaan!