Gasumin Umicoren Kokkolan-laitokseen toimittama uusiutuva sähkö tulee suomalaisesta maatuulivoimalasta. Kuva: Adobe Stock.

Koboltinjalostaja Umicore jatkaa tuulivoiman ostoa − sai ympäristöluvan tehtaansa laajennukseen

Umicore on solminut uuden kymmenvuotisen sopimuksen uusiutuvan sähkön hankinnasta energiayhtiö Gasumilta.

Sopimuksen mukaan Gasum toimittaa vuosittain noin 35 gigawattituntia sähköä Kokkolassa sijaitsevaan laitokseen, jossa Umicore Finland jalostaa kobolttia ja valmistaa akkukemikaaleja.

Kokkolassa syntyvät prekursorit (pCAM) eli esiasteet muokataan Umicoren muissa tehtaissa litiumioniakkujen aktiivisiksi katodimateriaaleiksi.

Globaalisti toimivalla belgialaisyhtiöllä on tuotantolaitoksia useissa maissa.

”Viime vuonna yli 40 prosenttia maailmanlaajuisesta sähköntarpeestamme tuli uusiutuvista lähteistä, ja Euroopassa osuus oli lähes 60 prosenttia”, kertoo Umicoren varatoimitusjohtaja Géraldine Nolens.

”Uusiutuvan sähkön hankinnan varmistaminen pienentää materiaaliemme hiilijalanjälkeä ja turvaa yhtiömme kestävän kasvun.”

Lupa laajentaa

Umicore on juuri saanut Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirastolta ympäristöluvan Kokkolan-laitoksensa merkittävään laajentamiseen ja koboltinjalostuksen lisäämiseen.

Lupa käsittää myös katodiprekursorien tuotannon kapasiteetin kasvattamisen nykyisestä 20 000 tonnista 104 000 tonniin vuodessa sekä metallisen nikkelin liuotusprosessin, joka on uusi toiminta.

Uuden pCAM-laitoksen jätevedet käsitellään rakennettavassa jätevesiyksikössä ja johdetaan mereen.

Ympäristölupa asettaa raja-arvot jätevesien osalta muun muassa sulfaatille, typelle ja metalleille ja ilmapäästöjen osalta muun muassa metalleille ja ammoniakille.

Umicore ei ole vielä tehnyt lopullista päätöstä investoinnin toteuttamisesta.

Päivi Ikonen


 

Tilaa Kemiamedian uutiskirje!

Tilaajana saat sähköpostiisi kerran viikossa kiinnostavimmat uutiset ja tiedot alan tapahtumista ja työpaikoista. Osallistut samalla messulippupaketin arvontaan!

Lue lisää ja tee tilaus täällä.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia