Kohdunkaulan syövän esiaste paranee nuorilla usein itsestään

Suurin osa myös keskivaikeista kohdunkaulansyövän esiastemuutoksista paranee varsinkin nuorilla naisilla itsestään. Kaiken kaikkiaan esiastemuutosten eteneminen syöväksi on melko harvinaista.

Tämä käy ilmi tuoreesta väitöstutkimuksesta.

Tutkija Karoliina Aro teki meta-analyysin hoitamattomien keskivaikeiden kohdunkaulansyövän esiasteiden luonnollisesta kulusta.

Hän havaitsi, että 50 prosentissa tapauksista muutokset paranivat kahdessa vuodessa. 18 prosentissa tapauksista muutokset etenivät.

Alle 30-vuotiaiden naisten ryhmässä 60 prosenttia muutoksista parani ja vain 11 prosenttia eteni.

Esiaste hoidetaan leikkauksella

Kohdunkaulansyövässä merkittävä rooli on papilloomaviruksella (HPV), joka on hyvin yleinen.

Lähes jokainen saa HPV-tartunnan jossain vaiheessa elämäänsä, mutta infektioista suurin osa menee oireitta ohi. Silti osa erityisesti HPV16- ja HPV18-virustyyppien aiheuttamista infektioista voi johtaa syöpään.

Koska syövän esiastemuutoksen etenemistä ei voida ennustaa yksilötasolla, havaitut muutokset poistetaan tätä nykyä kirurgisesti.

Leikkaus toimii syövän ehkäisyssä erittäin hyvin, mutta se lisää riskiä ennenaikaiseen synnytykseen tulevissa raskauksissa.

Rokote ehkäisee ennalta

HPV16- ja HPV18-tyyppejä vastaan kehitetty rokote on ollut saatavilla yli kymmenen vuoden ajan. Rokote on osoittautunut toimivaksi.

Tytöillä, jotka ovat saaneet rokotteen jo lapsuusiässä, ei esiinny HPV-infektioita tai kohdunkaulansyövän esiastemuutoksia juuri lainkaan.

Rokottamisen vaikutuksia syövän esiintymiseen ei kuitenkaan vielä tunneta väestötasolla, vaan niitä on odotettava joitakin vuosikymmeniä.

Karoliina Aron väitöskirja Cervical and vaginal high-grade cancer precursors – age dependence of human papillomavirus genotypes and alternative management strategies tarkastetaan Helsingin yliopistossa perjantaina 25. lokakuuta.

(Kuva) Jos tyttö rokotetaan jo lapsena ennen kuin hän ehtii saada HPV-tartunnan, hän hyvin todennäköisesti välttyy HPV-infektioilta ja kohdunkaulansyövän esiastemuutoksilta kokonaan.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia