Kemian professori Konstantin Taipale lienee useimmille suomalaiskemisteille tuntematon nimi. Syynä se, että hän teki uransa itärajan takana keisarillisen Venäjän viimeisinä ja Neuvostoliiton ensimmäisinä vuosikymmeninä. Taipale oli kuitenkin Suomen kansalainen.
Vuonna 1882 syntynyt Taipale kävi koulunsa ja opiskeli kemistiksi Pietarin yliopistossa, josta hän valmistui erinomaisin arvosanoin. Opiskeluaikanaan hän hankki itselleen myös orgaanisen kemian opettajan pätevyyden.
Valmistuttuaan Taipale teki lyhyen työpätkän Leipzigin yliopistossa Saksassa mutta palasi pian analyyttisen ja fysikaalisen kemian assistentiksi kotiyliopistoonsa.
Pietarista tuli vuosien myötä ensin Petrograd ja sitten Leningrad, mutta mullistukset eivät katkaisseet Konstantin Taipaleen työtä tutkijana ja opettajana.
Taipale eteni ensin apulaisprofessoriksi ja sitten täydeksi professoriksi, kuvailee psykiatri ja sosiaalilääketieteilijä Ilkka Taipale, joka teki suururakan selvittäessään nimikaimansa mielenkiintoisen elämäntarinan.
Ilkka Taipaleen juttu Konstantin Taipaleesta ilmestyi Kemia-lehdessä 7/2015. Lue koko juttu täältä.
(kuvassa) Nevajoen upea metropoli oli Konstantin Taipaleen koti vuosikymmenten ajan.