Kudosmallien uusi edistysaskel nopeuttaa lääkekehitystä, vauhdittaa räätälöityjä hoitoja ja vähentää eläinkokeiden tarvetta, kuvailee tutkija Alma Yrjänäinen. Kuva: Jonne Renvall/Tampereen yliopisto.

Kudossirujen läpimurto – tamperelaistutkijat yhdistivät kaksi erillistä verisuoniverkostoa

Tampereen yliopiston tutkijat ovat kehittäneet soluviljelyalustan, jolla saadaan kaksi erillistä, kasvatettua verisuoniverkostoa yhdistymään toisiinsa.

Muodostuneet verisuonet vastaavat kooltaan ja rakenteeltaan ihmisen hiussuonia. Tämä mahdollistaa ihmisen hiussuoniverkoston tutkimisen myös laboratorio-oloissa.

Edistysaskeleella voi olla mullistava vaikutus biolääketieteen tutkimukselle.

Ihmiskudosten tutkimusmallien eli kudossirujen kehitys tuo isoja taloudellisia hyötyjä esimerkiksi lääkeainekehitykseen. Kudossiruteknologia voisi kutistaa lääkekehityksen kuluja jopa neljänneksen.

Lisäksi kudossirut vähentävät eläinkokeiden tarvetta ja mahdollistavat potilaiden yksilölliset hoidot.

Tutkimusartikkelin julkaisi Scientific Reports.

”Merkittävä edistysaskel”

”Kahden erillisen verisuoniverkoston yhdistäminen toisiinsa on merkittävä edistysaskel työssämme”, sanoo väitöskirjatutkija Alma Yrjänäinen Monikudosmallintamisen huippuyksiköstä.

Yrjänäinen on tuoreen tutkimuksen pääkirjoittaja.

Yrjänäisen mukaan tutkijat voivat nyt lisätä kunkin verisuoniverkoston ympärille tietylle kudokselle tyypillisiä soluja, esimerkiksi soluja rasvakudoksesta ja maksakudoksesta.

Näin päästään tutkimaan kudosten välistä vuorovaikutusta verisuonituksen välityksellä.

Yhdellä verikokeella sopiva lääkitys

Kudosmalleista voi vastaisuudessa hyötyä myös kansallinen terveydenhuolto.

”Kuvittele, että tulevaisuudessa voisit saada verenpainetautiin juuri sinulle sopivan lääkityksen yhden verikokeen avulla”, Yrjänäinen havainnollistaa.

Verestä eristetyillä kantasoluilla muodostettaisiin verisuoniverkosto, jonka avulla voitaisiin testata, mitkä verenpainetautilääkkeet ovat kunkin yksilön soluille sopivia.

”Näin voitaisiin karsia pois tehottomat tai jopa haitalliset lääkkeet.”

Oikean kudoksen jäljitelmiä

2010-luvulla alkunsa saaneessa kudossiruteknologiassa tuotetaan tutkittavasta kudoksesta sen toimintaa jäljittelevä malli.

Solubiologiaa ja mikrovalmistusteknologiaa yhdistävissä kudossiruissa pyritään luomaan tutkittaville soluille kudoksen kaltainen ympäristö.

Pumpun tai painovoiman avulla tuotetaan nestevirtaus kudosminiatyyrin läpi. Näin jäljitellään verenvirtauksen aiheuttamaa ärsykettä.

Kudosmallin solujen lomaan on mahdollista lisätä myös hermotusta ja verisuonia.

Kudosmallilla voidaan tutkia sairauksia ja parantaa niiden hoitokeinoja. Mallien avulla analysoidaan myös lääkevasteita.

Päivi Ikonen

Aiheesta aiemmin:

Tampereella kehitetään vaihtoehtoa eläinkokeille – hermosolut pitävät kudossirun keinotekoiset verisuonet hengissä

Tampereella kasvatetaan ihminen petrimaljalle


 

Tilaa Kemiamedian uutiskirje!

Tilaajana saat sähköpostiisi kerran viikossa kiinnostavimmat uutiset ja tiedot alan tapahtumista ja työpaikoista. Osallistut samalla arvontaan!

Lue lisää ja tee tilaus täällä.

Kerro Kemiamedian toimitukselle mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia