Hoitovaste uudelle lääkeyhdistelmälle voidaan ennustaa leukemiasolujen lääkeherkkyystestauksella, ilmenee tuoreesta suomalaistutkimuksesta.
Menetelmän ansiosta lääkehoito voidaan kohdistaa niille akuuttia myelooista leukemiaa (aml) sairastaville potilaille, jotka hyötyvät siitä eniten.
Husin toimeksiannosta tehdyn tutkimuksen kohteena oli syöpälääke atsasitidiinin ja uuden venetoklaksi-lääkkeen yhdistelmä.
Tulokset osoittivat, että potilaan leukemiasolujen herkkyys venetoklaksille laboratorio-oloissa ennakoi hyvää hoitovastetta ja pidempää elinaikaa.
”Menetelmä on tehokas työkalu hoidon yksilöllistämiseen, ja se mahdollistaa tunnistamaan ne potilaat, jotka voisivat hyötyä yhdistelmähoidosta”, sanoo tutkimusta johtanut dosentti Mika Kontro Helsingin yliopistosta.
Kontron mukaan lääkeyhdistelmästä saavat apua etenkin ne, joilla tauti on uusiutunut.
Tutkimuksen julkaisi tiedelehti Blood.
Pioneeritutkimus toi uutuuslääkkeen suomalaispotilaille
Uraauurtavaan tutkimukseen osallistui yhteensä 104 leukemiapotilasta kaikista Suomen yliopistosairaaloista.
Potilaiden luuytimestä kerätyt leukemiasolut altistettiin laboratoriossa useille eri lääkeaineille.
Testauksella tutkittiin, kuinka laboratoriossa määritetty lääkeherkkyys venetoklaksille ennakoi potilaan todellista hoitovastetta.
Tutkimuksen loppuvaiheessa menetelmää käytettiin diagnostisena testinä päätökseen lääkehoidon aloittamisesta.
”Tutkimus mahdollisti uuden lupaavan venetoklaksi-lääkkeen saamisen suomalaisten leukemiapotilaiden hoitoon kolme vuotta aiemmin kuin muuten olisi ollut mahdollista”, Kontro kertoo.
Tutkimustulokset nopeasti käytäntöön
Tutkimus osoitti myös, että lääkeherkkyystestaus voidaan toteuttaa hyvin lyhyessä ajassa. Testitulokset ovat siten käytettävissä potilaan hoidon valinnassa.
Tieto leukemiasolujen lääkeherkkyydestä saatiin toimitettua Suomen molekyylilääketieteen instituutin Fimmin tehoseulontayksiköstä potilasta hoitaville lääkäreille kolmessa päivässä näytteenotosta.
Mika Kontron mukaan testausmenetelmää voidaan soveltaa myös muihin lääkkeisiin, mutta sen laajempi käyttöönotto vaatii vielä lisätutkimuksia.
Aml on aikuisten yleisin akuutti leukemia. Leukemioihin on kehitetty useita uusia lääkkeitä, mutta lääkärien haasteena on tunnistaa niistä eniten hyötyvät potilaat.
Tilaa Kemiamedian uutiskirje!
Tilaajana saat sähköpostiisi kerran viikossa kiinnostavimmat uutiset ja tiedot alan tapahtumista ja työpaikoista. Osallistut samalla arvontaan!