LUT-yliopiston tutkijat ovat kehittäneet mikroreaktorityyppiä, joka sijoittuisi kokonaan maan alle. LUT on mukana valmistelemassa Lappeenrannan tutkimus- ja koulutusreaktoria. Havainnekuva: LUT.

Lappeenranta suunnittelee Suomen ensimmäistä pienydinvoimalaa − haussa teolliset kumppanit

Lappeenrantaan on suunnitteilla Suomen ensimmäinen tutkimus- ja koulutuskäyttöön tarkoitettu pienydinreaktori.

Pienydinvoima on keskeinen teema Lappeenrannan kaupungin ja valtion yhteisessä vihreän sähköistämisen ekosysteemisopimuksessa.

Mikroreaktorin rakentamista Lappeenrantaan ovat valmistelleet LUT-yliopisto ja yhdysvaltalainen teknologiatoimittaja Ultra Safe Nuclear Corporation.

Sähkön ja lämmön yhteistuotannon sekä teollisuuden höyryn tai vedyn tuotannon mahdollistavasta reaktorista on tulossa kaasujäähdytteinen. Reaktorin teknologialla energiaa voidaan myös varastoida.

Uusi teollisuudenala ja vientituote

Kehitysjohtaja Markku Heinonen odottaa pienydinvoimasta uutta teollisuudenalaa ja vientituotetta.

”Kaupunki toivoo, että myös paikalliset yritykset innostuisivat osallistumaan uudenlaisen teollisen klusterin rakentamiseen”, Heinonen sanoo.

Liiketoiminnan kasvua on hänen mukaansa tarjolla esimerkiksi rakennus- ja suunnittelualan yrityksille, maanrakennusalalle sekä metalli- ja energiateollisuudelle.

”Ensimmäisen laitoksen jälkeen tavoitteena on luoda pienydinvoimaloiden sarjatuotantoa sekä Suomen että Euroopan markkinoille.”

Lue myös:

Pienydinreaktorit ovat ”pienen ja ketterän pelipaikka”


 

Tilaa Kemiamedian uutiskirje!

Tilaajana saat sähköpostiisi kerran viikossa kiinnostavimmat uutiset ja tiedot alan tapahtumista ja työpaikoista. Osallistut samalla messulippupaketin arvontaan!

Lue lisää ja tee tilaus täällä.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia