Suomen vihreästä kullasta löytyy yhä uutta ammennettavaa. Kuva: Pixabay.

LCC:llä potentiaalia uudeksi biojalostamotuotteeksi – tutkijat kehittivät erilaisen erotusmenetelmän

Puussa luonnostaan esiintyvällä ligniini-hiilihydraattikompleksilla (LCC) on suuri potentiaali uudeksi biojalostamotuotteeksi.

Näin kertoo Åbo Akademissa ja Aalto-yliopistossa tehty tutkimus.

Tutkimuksen tulokset osoittavat myös, että uusien teknologioiden kehittäminen tulevaisuuden joustaville biojalostamoille nopeutuu, kun apuna hyödynnetään koneoppimista.

AI-4-LCC: Exploiting Lignin-Carbohydrate Complex through Artificial Intelligence konsortiohankkeen tutkimusartikkelin julkaisi ChemSusChem-lehti.

Luonnollinen synergia hyötykäyttöön

Ligniini-hiilihydraattikompleksi LCC on tärkeä osa puun soluseinää. Kompleksi antaa puulle sen jäykkyyden ja rakenteen.

Klassisissa massaprosesseissa LCC:t hajotetaan, jotta selluloosa, hemiselluloosa ja ligniini voidaan erottaa toisistaan.

AI-4-LCC -hankkeen tavoitteena on hyödyntää LCC:n luonnollista synergiaa biopohjaisten antioksidanttien, tehokkaiden pinta-aktiivisten aineiden ja polymeerilisäaineiden valmistuksessa.

Uudenlainen tuotantoprosessi

Konsortion projektitiimit ovat yhdessä kehittäneet prosessin LCC:n tuottamiseen korkealla saannolla ja niin, että lopputuotteen ominaisuuksia voidaan räätälöidä.

Uudenlainen LCC:n erotusprosessi edellyttää vain vettä, korkeaa lämpötilaa ja asetoniuutetta.

Aalto-yliopiston professorin Patrick Rinken johdolla on tutkittu prosessiolosuhteiden, lämpötilan sekä nesteen ja kiinteän muodon välisen suhteen vaikutusta saantoon ja hiilihydraattisisältöön.

Voimakas antioksidanttiaktiivisuus

Åbo Akademin professorin Chunlin Xun ryhmä on puolestaan arvioinut LCC:n potentiaalia analysoimalla vesiliuosten pintajännitystä ja lasisiirtymälämpötilaa.

Tohtorikoulutettava Daryna Dimentin mukaan LCC:n korkea hiilihydraattipitoisuus oli hyväksi, kun pintajännitystä ja lasittumislämpötilaa haluttiin vähentää.

Pitkään korkeassa lämpötilassa käsitelty LCC osoitti huomattavaa antioksidanttiaktiivisuutta.

”Tämä tarkoittaa, että niitä voisi potentiaalisesti käyttää termoplastisissa muotoiluissa sekä biopohjaisina pinta-aktiivisina aineina”, Diment kertoo.


 

Tilaa Kemiamedian uutiskirje!

Tilaajana saat sähköpostiisi kerran viikossa kiinnostavimmat uutiset ja tiedot alan tapahtumista ja työpaikoista. Osallistut samalla arvontaan!

Lue lisää ja tee tilaus täällä.

Kerro Kemiamedian toimitukselle mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
This field is hidden when viewing the form
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia