Fyysinen aktiivisuus torjuu muun hyvän lisäksi kakkostyypin diabetesta. Kuva: Adobe Stock.

Liikunta ja ruokavalio pudottavat myös diabetekselle alttiiden sairastumisriskiä

Terveyttä edistävä ruokavalio ja säännöllinen liikunta vähentävät riskiä sairastua kakkostyypin diabetekseen myös niillä, joilla on perinnöllisesti suuri sairastumisalttius.

Elämäntapamuutokset hyödyttävät siis kaikkia perintötekijöistä huolimatta, kertoo Itä-Suomen yliopiston tutkimus.

T2D-GENE-niminen tutkimus oli kolmivuotinen elämäntapainterventio, johon osallistui liki tuhat 50─75-vuotiasta miestä. Kaikilla oli tutkimuksen alussa kohonnut veren paastosokeriarvo.

Tutkittavista reilut 600 osallistui interventioon, ja loput toimivat vertailuryhmänä. Interventioryhmän miehet saivat ohjausta terveyttä edistäviin elämäntapoihin.

Geneettiseltä riskiltään miehet kuuluivat joko alimpaan tai ylimpään kolmannekseen, eli heillä oli joko suuri tai pieni riski sairastua kakkostyypin diabetekseen.

Tutkittavat ja tutkijat eivät tienneet intervention aikana, kumpaan geneettisen riskin ryhmään osallistujat kuuluivat. Kaikki saivat samanlaisen elämäntapaohjauksen.

Avaimina fyysinen aktiivisuus ja ruokavalion laatu

Interventioon osallistuneet miehet onnistuivat parantamaan ruokavalionsa laatua merkittävästi.

He lisäsivät kuidun saantia ja kasvisten, marjojen ja hedelmien käyttöä. Lisäksi he paransivat ruokavalionsa rasvan laatua.

Osallistujat olivat fyysisesti aktiivisia jo tutkimuksen alkuvaiheessa ja pitivät jatkossakin liikuntatottumuksensa yhtä hyvinä.

Muutokset jarruttivat sokeriaineenvaihdunnan heikkenemistä. Tyypin 2 diabetesta esiintyi interventioon osallistuneilla merkitsevästi vähemmän kuin vertailuhenkilöillä.

Vaikutukset olivat samat matalaa ja korkeaa geneettistä riskiä kantavilla.

Tulokset kannustavat elämäntapamuutokseen

”Tutkimuksen tulokset kannustavat kaikkia tekemään terveyttä edistäviä elämäntapamuutoksia”, sanoo tutkimusartikkelin ensimmäinen kirjoittaja, dosentti Maria Lankinen.

”Lisäksi ne osoittavat, että terveydenhuollon resursseja säästävä ryhmämuotoinen ja internettiä hyödyntävä elämäntapaohjaus on tehokasta.”

Kansainvälinen diabetesliitto IDF arvioi, että joka 11. aikuinen maailmassa on diabeetikko. Heistä 90 prosenttia sairastaa kakkostyypin diabetesta.

Tyypin 2 diabetekselle altistavia geenimuutoksia tunnetaan jo yli 500, mutta myös elämäntavat vaikuttavat sairastumisriskiin.

Merkittäviä riskitekijöitä ovat ylipaino, vähäinen ravintokuidun saanti, runsas kovan rasvan saanti sekä vähäinen liikunta.


 

Tilaa Kemiamedian uutiskirje!

Tilaajana saat sähköpostiisi kerran viikossa kiinnostavimmat uutiset ja tiedot alan tapahtumista ja työpaikoista. Osallistut samalla arvontaan!

Lue lisää ja tee tilaus täällä. 

Kerro Kemiamedian toimitukselle mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia