Lukijaäänestys: Varhaisperunat ovat kesäpöydän kunkku

”Varhaisperunat pestään ja keitetään vähässä vedessä al dente -kypsiksi. Sen jälkeen perunat saavat muhia kannen alla 5–10 minuuttia. Syödään voin ja tillin kanssa, ja lisäksi tarjotaan jotakin kalaa ja/tai munaa.”

Siinä tyypillinen resepti, joka saapui vastauksena  kyselyymme lukijoiden parhaista kesäherkuista.

Uudet perunat ovat Kemia-lehden otoksen perusteella suomalaisen suvipöydän itseoikeutettu keskipiste. Kullankeltaisten mukuloiden kaverina köllöttelee yleisimmin silli.

”Kotimaiset tuoreet varhaisperunat sillin ja kevätsipulin kanssa, oi oi kun tulee vesi kielelle ihan ajatuksesta”, kirjoittaa yksi vastaaja.

Vaikka perinteiseen tapaan keitetyt tai höyrytetyt perunat vetivät äänestyksessä pisimmän korren, potut maistuvat myös eri tavoin tuunattuina.

Ruotsalainen kesäpöytä on lähellä suomalaista.

”Perunasalaatti uusista pikkuperunoista. Öljyä, rucolaa, viipaloitua retiisiä, kokonaisia kapriksia ja jotain muuta, mistä itse tykkää. Tarjotaan haaleana ruotsalaiseen tapaan. Perfekt!”

”Perunalohkot (veneet) uunissa öljyssä ja mausteseoksessa! Helppoa ja maistuvaa!”

Näin kehuu kaksi lukijaa reseptejään, joita kelpaa varmasti muidenkin kokeilla.

Ahti suo antejaan

Vesistöjen äärelle kerääntyvä kansa syö kesällä runsain mitoin myös tuoretta kalaa, joka tavallisesti nautitaan juuri varhaisperunoiden kumppanina.

Näin syntyvät savustetut muikut erään vastaajan takuureseptillä:

”Savupytyn pohjalle vähän vettä, sokeria sekä leppälastuja ja ripaus katajanoksia.”

Muikut maistuvat myös perinteiseen tapaan paistettuina. (Kuva: Pro Kala ry)

”Uudet puikulaperunat ja savusiika”, makustelee yksi kalan ystävä, ”uusia perunoita ja graavilohta!”, innostuu toinen.

Kolmas muistuttaa, että oiva pari perunoille on toinen kullankeltainen aarre, kantarelli.

Makuhermoja kutkuttelevat myös uuden sadon kotimaiset kasvikset.

Kukkakaali kuuluu moneen kesäkeittiöön.

”Lempireseptini kukkakaalille: Kukkakaali keitetään nopeasti suolavedessä. Sitten kattilasta vesi pois ja kaalin päälle pruutataan vähän juoksevaa margariinia.”

Kannattaa testata myös tätä:

”Satokauden kasviksia/juureksia ja kevätsipulia pannulle tirisemään nyhtiksen tai härkiksen kanssa, mausteita voi vaihdella tavanomaisista itämaisiin päivittäin.”

Pannulle tuoreita kauden kasviksia ja juureksia, a vot!

 

Mansikalla suu makeaksi

Jälkiruokien kruunaamattomaksi kuningattareksi osoittautui mansikka, joka useimmille maistuu sellaisenaan ja mieluiten itse poimittuna.

Mansikat maistuvat makeimmille, kun ne on käynyt poimimassa itse.

Mansikat sopivat myös aamupuuron päälle, muurinpohjalettujen seuralaiseksi ja kakun koristeeksi, vastaajat vinkkaavat.

Myös muut tuoreet marjat käyvät. Moni syö ne jäätelön kanssa.

Jäätelö itsessäänkin kuuluu tietysti kesäiseen herkutteluhetkeen.

”Kioskilta jäätelöpallo pitää ostaa aidon vohvelin päälle pyöräytettynä”, korostaa yksi vastaaja.

”Tuoreet hillat hieman pehmenneellä vaniljajäätelöllä”, haaveilee toinen. Kolmas nautiskelee jäätelönsä lämpimän raparperipiirakan kanssa.

Päivi Ikonen

Juttu on julkaistu ensimmäisen kerran elokuussa 2019.

Kerro Kemiamedian toimitukselle mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia