Maatalous ei ehkä olekaan sellainen ilmastopahis, jollaisena sitä on pidetty. Asiaa tutkitaan juuri käynnistyneessä, akateemikko Markku Kulmalan johtamassa suomalaishankkeessa.Kuva: Ari Aalto/Helsingin yliopisto.

Maatalouden ilmastosuhde suomalaistutkijoiden syynissä – ”lämmittävä vaikutus todennäköisesti yliarvioitu”

Helsingin yliopiston koordinoima uusi tutkimushanke etsii kokonaisvaltaista käsitystä ruuantuotannon ja maatalouden ilmastovaikutuksista.

Tutkijat selvittävät kolmivuotisessa Kohti ilmastopositiivista maataloutta Carbon+ -projektissa, millainen eri viljelykasvien ja karjanhoidon kokonaisvaikutus ilmastoon on.

Tutkimuksessaan he tarkastelevat maatalouden suoria kasvihuonekaasupäästöjä ja toisaalta maataloudessa syntyviä, ilmastoa viilentäviä aerosolihiukkasia.

”Tutkimus pyrkii edistämään ilmastoneutraalia maataloutta ja elintarviketeollisuutta, mikä auttaa ilmastonmuutoksen hillinnässä ja lisää suomalaisen elintarviketeollisuuden vientiarvoa”, kuvailee kehityspäällikkö Virpi Kling Valiosta.

Valio on yksi hankkeeseen osallistuvista yrityksistä.

Mahdollisesti väärän arvion takana ilmiön mutkikkuus

”Kun aerosolihiukkasten muodostumisesta maataloudessa saadaan mittaustietoa, joka yhdistetään kasvihuonekaasuista kertyvään dataan, voimme ymmärtää ruuantuotannon ilmastovaikutuksia aiempaa laajemmin”, sanoo apulaisprofessori Anna Lintunen.

Aerosolihiukkasten synnyssä ja niiden monimutkaisissa vuorovaikutuksissa on epävarmuustekijöitä, joiden takia ilmiötä ei vielä kunnolla tunneta.

Hanketta johtavalla akateemikolla Markku Kulmalalla on kuitenkin asiasta näkemys.

”Näiden epävarmuustekijöiden vuoksi maatalouden ilmastoa lämmittävä kokonaisvaikutus on todennäköisesti yliarvioitu”, maailman arvostetuimpiin ilmakehätutkijoihin kuuluva Kulmala sanoo.

Kulmala ja yhtä työpakettia vetävä Lintunen työskentelevät molemmat Helsingin yliopiston ilmakehätieteiden keskuksessa Inarissa.

Mukana myös Luke ja Ilmatieteen laitos

Carbon+ on saanut hankkeelle 1,2 miljoonan euron tutkimusrahoituksen Business Finlandilta. Projektin kokonaisbudjetti on kaksi miljoonaa euroa.

Carbon+ on osa Valion Food 2.0 -ohjelmaa, joka pyrkii rakentamaan kiertotalouteen perustuvaa tulevaisuuden ruokajärjestelmää.

Helsingin yliopiston lisäksi hankkeeseen osallistuvat Luonnonvarakeskus (Luke) ja Ilmatieteen laitos.

Teollisuuskumppaneita ovat elintarvikeyritykset Atria, HK Foods ja Fazer, teknologiayritykset Gasmet, Airmodus, Megasense ja Airel sekä ilmastoanalytiikkaan erikoistunut Climate Analytics Finland.

Päivi Ikonen


 

Tilaa Kemiamedian uutiskirje!

Tilaajana saat sähköpostiisi kerran viikossa kiinnostavimmat uutiset ja tiedot alan tapahtumista ja työpaikoista. Osallistut samalla arvontaan!

Lue lisää ja tee tilaus täällä.

Kerro Kemiamedian toimitukselle mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
This field is hidden when viewing the form
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia