Merkkiaineet ennustavat sydäntautiriskiä jo lapsena

Riskiä sairastua sydän- ja verisuonitauteihin on mahdollista ennakoida kahden uuden biokemiallisen merkkiaineen avulla jo lapsuusiässä.

Tämä käy ilmi Itä-Suomen yliopistossa valmistuneesta väitöskirjasta.

Väitöstyö osoittaa, että interleukiini 1 -reseptorin salpaajan (IL1Ra) ja irisiini-hormonin tavallista korkeampi pitoisuus veren seerumissa on yhteydessä kardiometabolisiin riskitekijöihin jo 12-vuotiailla.

Kardiometabolisia eli sydän- ja verisuonisairauksien riskitekijöitä ovat muun muassa poikkeava sokeri- ja rasva-aineenvaihdunta, kohonnut verenpaine, ylipaino ja matala-asteinen tulehdus.

Sydän- ja verisuonitauteihin liittyy usein insuliiniresistenssi, jossa elimistön herkkyys insuliinille heikkenee.

Kertovat tulehduksesta ja vähäisestä insuliiniherkkyydestä

Useat veressä esiintyvät bioaktiiviset peptidit ovat yhteydessä aikuisten insuliiniherkkyyteen ja matala-asteiseen tulehdukseen.

Väittelijä Satu Sepän tutkimuksen lähtökohtana oli selvittää, voidaanko IL-1Ra:ta, irisiiniä, FGF-21:tä, HMW-adiponektiiniä tai osteokalsiinia hyödyntää merkkiaineina myös lapsilla.

Tutkimukseen osallistui yhteensä 192 kaksitoistavuotiasta lasta, jotka olivat syntyneet Kuopion yliopistollisessa sairaalassa.

Tulosten mukaan korkeampi seerumin IL-1Ra-pitoisuus liittyi lapsilla matalampaan insuliiniherkkyyteen, korkeampaan CRP-pitoisuuteen, painoindeksiin, vyötärönympäryksen ja pituuden suhdelukuun sekä huonompiin rasva-arvoihin.

Seerumin irisiini oli käänteisesti yhteydessä insuliiniherkkyyteen painoindeksistä riippumatta.

Seerumin suuri HMW-adiponektiinipitoisuus ennusti puolestaan korkeampaa HDL-kolesterolitasoa, mutta sen yhteys insuliiniherkkyyteen riippui painoindeksistä.

Merkkiaineiden pitoisuuksissa ei ollut eroa pienikokoisena syntyneiden, raskausmyrkytykselle altistuneiden ja normaalikokoisena syntyneiden lasten välillä.

Satu Sepän väitöskirja Cardiometabolic risk factors in 12-year-old children: the role of insulin sensitivity, low-grade inflammation, birth weight and maternal pre-eclampsia tarkastetaan Itä-Suomen yliopistossa 7.8.2020.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia