Itä-Suomen yliopisto tutkii uutta teknologiaa, jonka avulla voidaan ehkäistä ja hoitaa näkökykyä uhkaavia silmän verkkokalvon tauteja.
Itäsuomalaistutkijat aikovat kolmivuotisessa DrugTech Vision -hankkeessaan rakentaa pohjan seuraavan sukupolven silmälääkkeiden kehittämiselle.
Farmasian laitoksen professorin Arto Urtin ja biolääketieteen laitoksen dosentin Kirsi Rillan johtama projekti on valittu Business Finlandin One Health -ohjelmaan.
Business Finlandin lisäksi hanketta rahoittaa kuusi yritystä. Yhteistyössä on mukana myös potilastyön ja potilasjärjestöjen edustajia.
Monialaisen osaamisen pohjalta
Tutkijoiden ensisijaisena päämääränä ovat verkkokalvoon kohdentuvat ennaltaehkäisevät, pitkävaikutteiset lääkeaihiot.
Monitieteinen projekti perustuu lääkeainekemian lisäksi solunulkoisten vesikkelien ja biomateriaalien hyödyntämiseen.
Potilasnäytteitä tutkitaan paitsi modernin analytiikan myös tekoälyn avulla. Prekliiniset kokeet ovat sekä kemiallisia että biologisia.
Lääkkeiden tarve lisääntyy
Verkkokalvon tauteja sairastaa yli 300 miljoonaa ihmistä, joita odottaa näön heikkeneminen ja mahdollinen sokeutuminen. Potilasmäärä kasvaa ikääntyvissä väestöissä nopeasti.
Silmänpohjan sairauksia ovat muun muassa glaukooma, diabetekseen liittyvät taudit ja makulan ikärappeuma.
Kaikkien taustalla on verkkokalvon solujen kuolema ja uusien vuotavien suonien muodostuminen.
Lue myös:
Lääkkeiden uusiokäyttö voi tuoda apua perinnöllisiin verkkokalvon rappeumiin
Tilaa Kemiamedian uutiskirje!
Tilaajana saat sähköpostiisi kerran viikossa kiinnostavimmat uutiset ja tiedot alan tapahtumista ja työpaikoista. Osallistut samalla arvontaan!