Suomalainen pääomasijoitusyhtiö Nordic Foodtech VC on kerännyt 40 miljoonaa euroa toiseen rahastoonsa, jolla se tukee uusien ruoka- ja maatalousteknologioiden kehitystä.
Uuteen rahastoon sijoittivat muun muassa Tesi, työeläkevakuutusyhtiö Elo sekä ruoka-alan toimijat Valion Eläkekassa, Atrian tuottajaosuuskunnat Lihakunta ja Itikka Osuuskunta sekä Heino Group.
Nordic Foodtech sijoittaa aikaisen vaiheen startup-yrityksiin, jotka kehittävät kaupallisesti merkittäviä ratkaisuja ruokajärjestelmään.
”Ruoka-alaan erikoistuneena rahastona pystymme tukemaan portfolioyrityksiämme kaupallistamaan huippututkimusta menestyksekkäästi”, sanoo osakas Mika Kukkurainen tiedotteessa.
Tukee monia nimekkäitä suomalaisyrityksiä
Nordic Foodtech VC:n ensimmäisessä rahastossa on monia nimekkäitä suomalaisyrityksiä, kuten mykoproteiinia tuottava Enifer ja satelliittiteknologiaa kehittävä Kuva Space.
Eniferin sieniproteiinitehdas etenee – epcm-kumppaniksi konsulttiyhtiö Sweco
Eniferin sieniproteiinitehdas tulee Kirkkonummelle – bioteknologiayhtiö keräsi mittavan rahoituksen
EniferBio palkittiin – kotimaisesta superproteiinista korvaaja soijalle
Yhteensä rahasto on sijoittanut Pohjoismaissa ja Baltiassa 18 yhtiöön.
Ne kehittävät teknologiaa uusista proteiineista ja rasvoista luonnollisiin väri- ja aromiaineisiin, jätevesien ravinteiden talteenotosta kierrätyslannoitteisiin ja kalankasvatuksesta hyperspektrikameroihin, joilla seurataan peltojen ja ympäristön tilaa.
Solumaatalous iso mahdollisuus
Muun muassa VTT arvioi solumaatalouden olevan yksi merkittävimpiä mahdollisuuksia siirtyä kestävään ruoantuotantoon ja tuottaa samalla suurta lisäarvoa taloudelle.
Positiivisten ympäristövaikutusten lisäksi alan arvioitu vientipotentiaali Suomelle on jopa miljardi euroa vuoteen 2035 mennessä.
”Meillä on valtavan hyvää teknologiaosaamista sekä perinteisen maatalouden kannalta haastava ilmasto”, Kukkurainen sanoo.
”Ilmaston muuttuessa globaalisti solumaataloudesta voi tulla yksi tulevaisuuden ruokajärjestelmän kulmakivistä.”
Päivi Ikonen
Aiheesta aiemmin:
Syötävä syntyy bioreaktorissa – ”Tulevaisuuden ruoka pitää nähdä toisin”
VTT:n spinoff-yrityksen erotusmenetelmä tuo tehoa kasviproteiinien tuotantoon
Tilaa Kemiamedian uutiskirje!
Tilaajana saat sähköpostiisi kerran viikossa kiinnostavimmat uutiset ja tiedot alan tapahtumista ja työpaikoista. Osallistut samalla arvontaan!