Nordic Foodtechin Louise Heiberg, Mika Kukkurainen, Lauri Reuter, Pekka Siivonen-Uotila ja Jari Tuovinen uskovat vahvasti muun muassa solumaatalouteen. Kuva: Wasim al-Nasser.

Nordic Foodtech sijoittaa suomalaiseen ruokateknologiaan – keräsi 40 miljoonaa euroa lisää

Suomalainen pääomasijoitusyhtiö Nordic Foodtech VC on kerännyt 40 miljoonaa euroa toiseen rahastoonsa, jolla se tukee uusien ruoka- ja maatalousteknologioiden kehitystä.

Uuteen rahastoon sijoittivat muun muassa Tesi, työeläkevakuutusyhtiö Elo sekä ruoka-alan toimijat Valion Eläkekassa, Atrian tuottajaosuuskunnat Lihakunta ja Itikka Osuuskunta sekä Heino Group.

Nordic Foodtech sijoittaa aikaisen vaiheen startup-yrityksiin, jotka kehittävät kaupallisesti merkittäviä ratkaisuja ruokajärjestelmään.

”Ruoka-alaan erikoistuneena rahastona pystymme tukemaan portfolioyrityksiämme kaupallistamaan huippututkimusta menestyksekkäästi”, sanoo osakas Mika Kukkurainen tiedotteessa.

Tukee monia nimekkäitä suomalaisyrityksiä 

Nordic Foodtech VC:n ensimmäisessä rahastossa on monia nimekkäitä suomalaisyrityksiä, kuten mykoproteiinia tuottava Enifer ja satelliittiteknologiaa kehittävä Kuva Space.

Eniferin sieniproteiinitehdas etenee – epcm-kumppaniksi konsulttiyhtiö Sweco

Eniferin sieniproteiinitehdas tulee Kirkkonummelle – bioteknologiayhtiö keräsi mittavan rahoituksen

EniferBio keräsi 11 miljoonan kasvurahoituksen – suomalainen sieniproteiini tähtää globaaleille markkinoille

EniferBio palkittiin – kotimaisesta superproteiinista korvaaja soijalle

Yhteensä rahasto on sijoittanut Pohjoismaissa ja Baltiassa 18 yhtiöön.

Ne kehittävät teknologiaa uusista proteiineista ja rasvoista luonnollisiin väri- ja aromiaineisiin, jätevesien ravinteiden talteenotosta kierrätyslannoitteisiin ja kalankasvatuksesta hyperspektrikameroihin, joilla seurataan peltojen ja ympäristön tilaa.

Solumaatalous iso mahdollisuus

Muun muassa VTT arvioi solumaatalouden olevan yksi merkittävimpiä mahdollisuuksia siirtyä kestävään ruoantuotantoon ja tuottaa samalla suurta lisäarvoa taloudelle.

Solutehtaista vauhtia Suomen ruokaviennille – selvitys listaa toimenpiteet ruokajärjestelmän uudistamiseen

Positiivisten ympäristövaikutusten lisäksi alan arvioitu vientipotentiaali Suomelle on jopa miljardi euroa vuoteen 2035 mennessä.

”Meillä on valtavan hyvää teknologiaosaamista sekä perinteisen maatalouden kannalta haastava ilmasto”, Kukkurainen sanoo.

”Ilmaston muuttuessa globaalisti solumaataloudesta voi tulla yksi tulevaisuuden ruokajärjestelmän kulmakivistä.”

Päivi Ikonen

Aiheesta aiemmin:

Syötävä syntyy bioreaktorissa – ”Tulevaisuuden ruoka pitää nähdä toisin”

VTT:n spinoff-yrityksen erotusmenetelmä tuo tehoa kasviproteiinien tuotantoon


 

Tilaa Kemiamedian uutiskirje!

Tilaajana saat sähköpostiisi kerran viikossa kiinnostavimmat uutiset ja tiedot alan tapahtumista ja työpaikoista. Osallistut samalla arvontaan!

Lue lisää ja tee tilaus täällä.

Kerro Kemiamedian toimitukselle mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
This field is hidden when viewing the form
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia