Pcr-menetelmän käyttöönotto auttaa myös kohdentamaan lääkehoidon oikein. Kuva: Mikko Törmänen/Oulun yliopisto.

Pcr-menetelmä nopeuttaa ihon sieni-infektioiden diagnostiikkaa – tehostaa myös hoitoa

Sieni-infektioiden lääkehoito voidaan pcr-menetelmää käytettäessä kohdentaa ja rajata huomattavasti nopeammin kuin viljelymenetelmällä, kertoo uusi tutkimus.

Pcr-menetelmän käyttöönoton merkitystä ihon pinnallisten sieni-infektioiden diagnoosinopeuteen selvittivät Oulun yliopiston ja NordLabin tutkijat.

Pcr on yleinen molekyylibiologian tutkimusmenetelmä, joka mahdollistaa yksittäisen dna-molekyylin monistamisen hyvin nopeasti ja kustannustehokkaasti.

Paitsi nopea myös herkkä

Microbiology Spectrum -lehdessä julkaistu tutkimus osoitti, että pcr-menetelmän käyttö lyhensi sieni-infektioiden diagnoosiaikaa lähes kolmesta viikosta alle vuorokauteen.

Vuosina 2019–2022 viljelyn aloituksesta sienen tunnistamiseen kului NordLabin toiminta-alueella keskimäärin 19 vuorokautta.

Pcr-menetelmää käytettäessä sienen tunnistaminen kesti keskimäärin 16 tuntia.

Pcr-menetelmällä positiivisten osuus kaikista näytteistä oli korkeampi verrattuna viljelymenetelmällä tutkittuihin näytteisiin, eli se oli myös herkempi tunnistamaan sieni-infektioita.

Estää mikrobien vastustuskyvyn muodostumista

Pcr-menetelmän ansiosta sieni-infektioiden lääkehoito voidaan kohdentaa ja rajata huomattavasti nopeammin kuin viljelymenetelmällä, kertoo kliinisen mikrobiologian professorii Ilkka Junttila Oulun yliopistosta.

”Tällä on iso merkitys antimikrobisten lääkehoitojen herkkyysongelmien näkökulmasta; liian pitkä tai laajakirjoinen antimikrobinen lääkitys edesauttaa lääkkeille resistenttien kantojen lisääntymistä.”

Tutkimuksen tekemiseen osallistui tutkijoita myös Tampereen yliopistosta, Fimlabista, Oulun yliopistollisesta sairaalasta ja Huslabista.


 

Tilaa Kemiamedian uutiskirje!

Tilaajana saat sähköpostiisi kerran viikossa kiinnostavimmat uutiset ja tiedot alan tapahtumista ja työpaikoista. Osallistut samalla arvontaan!

Lue lisää ja tee tilaus täällä.

Kerro Kemiamedian toimitukselle mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia