Teräksen kemiallinen koostumus määritetään optisella emissiospektrometrillä (OES). Kuvassa robotti asettaa teräsnäytettä analysaattoriin. Vuorokaudessa analysoidaan useita satoja näytteitä, joiden läpimenoaika on muutama minuutti. Kuvat: Jaakko Mylly.

Raahen terästehtaaseen uusi huippulaboratorio – Pohjoismaiden suurimpia

SSAB:n Raahen terästehtaan uudessa päälaboratoriossa tutkitaan sekä teräksen valmistuksen raaka-aineita että tehtaan lopputuotteita.

Täysin automatisoidussa spektraalilaboratoriossa analysoidaan vuosittain noin 240 000 näytettä, joista tehdään noin 4,4 miljoonaa määritystä.

Uudessa päälaboratoriossa sijaitsevat myös kehityslaboratoriot, jotka keskittyvät näytteenkäsittelyyn ja metallografiaan, sekä korroosiolaboratorio ja rikkova aineenkoetus.

Tehdasalueella toimivat lisäksi kemian laboratorio, tuotannon testauslaboratorio ja NDT (non destructive testing), dimensiosuureiden kalibrointilaboratorio ja näytteenoton valvonta.

Valtavat näytemäärät

Näytemäärillä mitattuna Raahen tehtaan laboratoriot kuuluvat Pohjoismaiden suurimpiin.

Testauslaboratoriossa testaan noin vuosittain puoli miljoonaa näytettä, ja tutkimuslaboratorio toteuttaa vuosittain liki tuhat tutkimustilausta.

Näytteet saapuvat tuotannosta putkiposteilla näytteiden vastaanottosoluun, josta ne jatkavat matkaansa näytetunnelin kautta näytteiden käsittelysoluun ja sieltä mittaukseen.

 

Näytteet laboratorioon tulevat tehtaalta putkipostisiltaa pitkin. Kaikkiaan uutta putkipostilinjaa on rakennettu kuusi kilometriä.

Uudisrakennus, jonka virallinen nimi on Tehtaan konttori ja päälaboratorio, sijaitsee tehtaan sisäänajoreitin varrella.

”Uudella päälaboratoriolla ja toimistorakennuksella valmistaudumme osaltamme tulevaan fossiilivapaan teräksen valmistukseen”, kertoo tehtaanjohtaja Jarkko Matkala.

Ainutlaatuisia tutkimuslaitteita

Uusissa tiloissa on kiinnitetty erityistä huomiota pölynpoistoon, äänieristykseen, valaistukseen, turvallisuuteen sekä materiaalien varastointiin ja kuljetusväyliin.

”Jatkossa analyysejä voidaan tehdä vähemmillä välivaiheilla, kun laitteistoa uusitaan. Laitteet on lisäksi sijoiteltu niin, että ne on helppo huoltaa”, kuvailee laboratoriopäällikkö Minna-Maarit Valkama.

Automaatiota ja laitteita ohjataan työasemien kautta, joita on valvomon lisäksi eri puolilla laboratoriota. Laboratoriossa on henkilökuntaa paikalla vuorokauden ympäri vuoden jokaisena päivänä.

 

Kehityslaboratorioihin on jo asennettu muun muassa harvinainen laitekokonaisuus, instrumentoitu iskuvasara.

Iskutestausvasara voi taltioida materiaalin murtumisen.

Teräksen väsytystestausta tehdään puolestaan vetokoneella, jonka perustukset on paalutettu kallioon asti. Laitteen on oltava irrallaan rakennuksen rakenteista, jotta testaus ei aiheuta niihin resonointia.


 

Tilaa Kemiamedian uutiskirje!

Tilaajana saat sähköpostiisi kerran viikossa kiinnostavimmat uutiset ja tiedot alan tapahtumista ja työpaikoista. Osallistut samalla arvontaan!

Lue lisää ja tee tilaus täällä.

Kerro Kemiamedian toimitukselle mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia