Sairaalabakteeri ei tartu terveisiin vastasyntyneisiin

Terveillä vastasyntyneillä ei ole aikuisia suurempaa riskiä saada sairaalasta lääkkeille vastustuskykyisiä suolistobakteereja. Tämä koskee myös keisarinleikkauksella maailmaan tulleita vauvoja.

Tulokset käyvät ilmi Helsingin yliopiston tuoreesta tutkimuksesta, jossa bakteerien kilpajuoksua vastasyntyneen suolistossa selvitettiin geenitasolla.

Tutkijoiden erityisen kiinnostuksen kohteena olivat Escherichia coli, Klebsiella pneumoniae ja Enterococcus faecalis -bakteerit. Kaikki kuuluvat terveeseen suolistomikrobistoon, mutta niillä on myös alatyyppejä, jotka ovat kehittyneet haitallisiksi sairaalabakteereiksi.

Alatyypit ovat erityisen vaarallisia riskiryhmiin kuuluville potilaille, joiden immuunipuolustus on merkittävästi heikentynyt tai joiden suolistomikrobisto on epätavallisessa tilassa.

Helsinkiläistutkimus kuitenkin paljasti, etteivät sairaaloihin erikoistuneet alatyypit pysty valtaamaan vastasyntyneiden suolistoa.

Sairaalabakteereita ei havaittu edes keisarinleikkauksella syntyneissä vauvoissa, joilla suoliston mikrobiomi on köyhempi.

Tutkimusta johtivat professorit Jukka Corander ja Antti Honkela. Tutkimukseen osallistuivat myös Wellcome Sanger -instituutti ja Oslon yliopisto.

Isosta-Britanniasta kerätyn aineiston pohjalta tehdyn tutkimuksen tulokset julkaisi Nature Communications.

Uudella laskennallisella menetelmällä

Tulokset saatiin uudella laskennallisella menetelmällä, jonka on kehittänyt artikkelin pääkirjoittaja, Helsingin yliopiston tutkijatohtori Tommi Mäklin.

Menetelmällä voidaan koota suolistossa elävien bakteerien lyhyistä dna-fragmenteista tarkka kuvaus niiden genomeista. Tämä onnistuu jopa yksittäisten bakteerilajien geneettisten alatyyppien tasolla.

Korkearesoluutiometagenomiikan avulla tutkijat kykenivät tunnistamaan bakteerilajien alatyyppejä, jotka eroavat toisistaan vaikkapa taudinaiheutuskyvyn ja antibioottiresistenssin osalta. Aiemmissa tutkimuksissa tunnistus on onnistunut vain lajitasolla.

Tekniikalla saatiin vastaus myös moniin tärkeisiin bakteerien kolonisaatioon ja kilpailuun liittyviin kysymyksiin, jotka ovat pysyneet tähän asti arvoituksina.

Menetelmän tarkkuuden ansiosta selvisi esimerkiksi se, että kolibakteerikanta, joka ensimmäisenä asettuu vastasyntyneen suolistoon, saa muihin verrattuna selvän etulyöntiaseman ja estä muiden kantojen kolonisaation jopa viikkoja.

(Kuva Pixabay) Terve vastasyntynyt on yleensä turvassa sairaalabakteereilta, tuore tutkimus kertoo.


 

Tilaa Kemiamedian uutiskirje!

Tilaajana saat sähköpostiisi kerran viikossa kiinnostavimmat uutiset ja tärkeimmät tiedot alan tapahtumista ja työpaikoista.

Arvomme uusien uutiskirjetilaajien kesken palkintoja.

Lue lisää ja tee tilaus täällä.


P.S. Oletko kemian seurojen jäsen? Jos haluat uutiskirjeemme myös vuonna 2023, käy uusimassa tilauksesi täällä.

Kerro Kemiamedian toimitukselle mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia