Sattumalöydöstä syntyi ekologinen kemikaalien valmistusmetodi

Itä-Suomen yliopiston farmasian laitoksessa on keksitty uusi menetelmä, joka mahdollistaa monien kemikaalien valmistuksen vihreän kemian periaatteiden mukaisesti.

Tekniikka löytyi sattumalta, kun tutkija Petri Turhanen kehitti laboratoriomenetelmää erään adenosiinitrifosfaatti- eli ATP-johdannaisen valmistukseen.

Kun hän teki siitä tarkempaa analyysia yhdessä professori Jouko Vepsäläisen kanssa, kaksikko havaitsi aiemmin tuntemattoman reaktion.

Uusi synteettinen menetelmä perustuu kuivan kationinvaihtohartsin ja natriumjodidin tai -bromidin yhtäaikaiseen käyttöön. Hartsin kauppanimi on Dowex.

Yhdistelmää voidaan käyttää myös katalyyttina.

Sopii muun muassa lääkeainevalmistukseen

Uudella menetelmällä voidaan tehdä monia erilaisia orgaanisen kemian reaktioita entistä alhaisemmissa lämpötiloissa ja aiempaa suoraviivaisemmin ja nopeammin.

Tekniikan ansiosta on myös mahdollista tuottaa yhdisteitä, joiden valmistus nykymenetelmin on vaikeaa tai jopa mahdotonta.

Uutuusmenetelmää voidaan hyödyntää muun muassa hienokemikaalien ja joidenkin liuottimien valmistuksessa, lääkeainekemiassa ja yleisemmin synteesikemiassa.

Helsingin yliopiston apulaisprofessorin Anu Airaksisen tutkimusryhmä on osoittanut menetelmän toimivan myös radiojodauksessa.

Radioaktiivisia jodiyhdisteitä käytetään lääketieteessä esimerkiksi PET- ja SPECT-kuvantamiseen, syöpähoitoihin ja diagnostiikkaan.

Lue Research Outreach -lehden julkaisema juttu sattumalöydöstä: The serendipitous discovery of a new green chemistry method

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia