Solut suojautuvat stressiltä pitämällä tiiviisti yhtä

Ihmisen solut tarvitsevat solujen välisiä liitoksia, jotta ne voivat suojautua proteiineja vahingoittavalta stressiltä.

Asia paljastui Åbo Akademin solu- ja molekyylibiologian professorin Lea Sistosen johtamassa tutkimuksessa, jonka tulokset julkaisi Cell Reports.

Havainto yllätti tutkijat, sillä tutkimuskohteena olleet molekyylit on tavallisesti yhdistetty muihin solutoimintoihin.

”Tuloksemme viittaavat myös siihen, että syöpäsolujen liitosten heikentäminen voi herkistää ne lääkeaineille, jotka vahingoittavat solujen proteiineja ja aiheuttavat stressiä”, Sistonen sanoo.

Voi selittää, miksi lääke toimii vain joillakin potilailla

Tutkimusryhmän tavoitteena oli selvittää, kuinka geenien luentaa säätelevä lämpösokkitekijä 2 vaikuttaa solujen kykyyn selviytyä proteiineja vahingoittavasta stressistä.

Stressiä aiheuttavat muun muassa korkeat lämpötilat, virusinfektiot ja jotkut syöpälääkkeet.

Tutkimuksessa kävi ilmi, että lämpösokkitekijän tehtävä on ohjata niiden geenien ilmenemistä, jotka tuottavat solujen välisiä kiinnikkeitä.

Syöpäsolut, joiden solujenväliset kiinnikkeet olivat heikentyneet, selvisivät lääkeainekäsittelystä merkittävästi huonommin kuin solut, joiden kiinnikkeet olivat ehjät.

Sistosen mukaan kiinnikkeitä muodostavat proteiinit toimivat todennäköisesti solukuolemaa säätelevien viestiketjujen alkulähteenä. Asia vaatii kuitenkin vielä lisätutkimuksia.

Joka tapauksessa yksilökohtaiset erot juuri näissä solujen toiminnoissa voivat olla yksi syy siihen, miksi jotkin lääkeaineet tehoavat vain tiettyjen potilaiden hoidossa.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia