Sekä kuusen että männyn kuorista uutetut väriaineet tuottavat kankaanpainannassa tasaisen ja vahvan värin. Painatukset kestävät hyvin myös valoa.
Tiedot käyvät ilmi projekti-insinööri Roosa Helanderin opinnäytetyöstä, jonka hän teki Hämeen ammattikorkeakoulun Biotalouden ratkaisut -koulutuksessa.
Helander etsi työssään uusia korkean lisäarvon käyttökohteita sahateollisuuden yleisimmälle sivuvirralle eli puunkuorelle.
Suurin osa kuorista hyödynnetään nykyisin energiantuotannossa, vaikka niiden tehokas uudelleenkäyttö lisäisi kuoren arvoa ja pidentäisi siihen sitoutuneen hiilen elinikää.
Puunkuori sisältää muun muassa tanniineja, joille on ominaista voimakas väri. Ominaisuutta voitaisiin hyödyntää väriaineteollisuudessa, joka toistaiseksi käyttää paljon fossiilisia raaka-aineita.
Käyttökelpoinen menetelmä
Roosa Helander osoitti kuumavesiuuttamisen ja sumukuivaamisen olevan käyttökelpoisia, skaalattavia menetelmiä väriaineiden uuttamiseen puunkuorista.
Vertailun vuoksi Helander kokeili myös uutteiden kylmäkuivausta.
Kuusesta ja männystä syntyi yhtä hyvä kankaanpainoväri. Kiihdytetyssä valonkestotestissäkään ei löytynyt merkittäviä eroja.
Helander testasi raaka-aineena myös koivun kuorta, mutta uuttaminen ei toiminut kunnolla, eikä koivusta ollut järkevää valmistaa väriainetta.
Artikkelimuotoinen opinnäyte on poikinut yhden ammattijulkaisun ja yhden vertaisarvioidun julkaisun.
Tilaa Kemiamedian uutiskirje!
Tilaajana saat sähköpostiisi kerran viikossa kiinnostavimmat uutiset ja tiedot alan tapahtumista ja työpaikoista. Osallistut samalla arvontaan!