Daniel Langerreiterin väitöskirja perustuu kolmeen korkeatasoiseen julkaisuun. Kuva: Aalto-yliopisto/FinnCeres.

Suomen paras kemian väitöskirja – Magnus Ehrnroothin palkinto Aalto-yliopiston Daniel Langerreiterille

Magnus Ehrnroothin palkinto viime vuoden parhaasta suomalaisessa yliopistossa tehdystä kemian alan väitöstyöstä on myönnetty tekniikan tohtori Daniel Langerreiterille.

Daniel Langerreiterin väitöskirja Synthesis of cellulose based self-sterilizing materials via solid-state reactions hyväksyttiin Aalto-yliopistossa lokakuussa 2024.

Työn ohjaajana toimi professori Mauri Kostiainen.

Magnus Ehrnroothin säätiön palkinto on arvoltaan 5 000 euroa. Langerreiter vastaanotti tunnustuksen Suomen Tiedeseuran vuosijuhlassa, jossa palkittiin myös muita ansioituneita tutkijoita ja lukio-opettajia.

Uusia valoherkkiä selluloosajohdoksia

Daniel Langerreiter valmisti väitöstyössään uusia valoherkkiä selluloosajohdoksia.

Lisäksi hän kehitti uusia synteesimenetelmiä sekä selluloosakiteiden derivatisoimiseen että fotoaktiivisten yhdisteiden valmistamiseen.

Langerreiter tutki fotoaktiivisten yhdisteiden antimikrobiaalista aktiivisuutta selluloosananokuitumatriisissa. Aktiiviset yhdisteet joko sekoitettiin matriisiin tai sidottiin siihen kovalenttisesti.

Selluloosananokiteitä hän derivatisoi kemomekaanisilla menetelmillä, jolloin liuottimia tarvittiin minimaalisen vähän tai ei lainkaan. Kemialliset reaktiot kiteiden pinnoissa tapahtuivat huomattavan nopeasti.

”Poikkeuksellisen korkeatasoinen”

Kolmannessa osatyössään Langerreiter tarkasteli uudelleen ftalosyaniinijohdosta, jota hän oli käyttänyt ensimmäisessä työssä.

Yhdisteen aiempi synteesi oli monimutkainen ja sen saanto oli huono, joten hän kehitti uuden, tehokkaan kiinteän faasin synteesin, jossa liuottimen määrää voitiin vähentää satakertaisesti.

Väitöskirjan ennakkotarkastajat ja vastaväittäjä arvioivat sen poikkeuksellisen korkeatasoiseksi.

Aalto-yliopiston kemian tekniikan korkeakoulu on aiemmin myöntänyt Langerreiterin työlle Award for Excellence -kunniakirjan.

Aiheesta aiemmin:

Selluloosaa raaka-aineeksi kestäviin materiaaleihin – Aalto-yliopisto kehitti ekologisen muokkausmenetelmän


 

Tilaa Kemiamedian uutiskirje!

Tilaajana saat sähköpostiisi kerran viikossa kiinnostavimmat uutiset ja tiedot alan tapahtumista ja työpaikoista. Osallistut samalla arvontaan!

Lue lisää ja tee tilaus täällä.

Kerro Kemiamedian toimitukselle mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
This field is hidden when viewing the form
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia