Suurhanke kehittää teollista digitalisaatiota

Teollisuuden digitalisaatiota vaativissa tuotantoympäristöissä aletaan kehittää suuressa yhteiseurooppalaisessa teknologiahankkeessa, johon osallistuu kymmenen maata.

Tuotantoympäristöt ovat elektroniikalle ja digitaalisille mittauslaitteille haastavia, kun niissä on lämmön, ilmankosteuden tai paineen vaihteluita tai esimerkiksi tärinää.

Hankkeessa on mukana yrityksiä kuudelta eri teollisuudenalalta sekä kaksitoista korkeakoulua ja tutkimuslaitosta.

Hankekonsortio kattaa teollisen arvoketjun simuloinneista ja piloteista sensoreihin ja komponentteihin ja edelleen päällystämisen ja pakkaamisen eri vaiheisiin. Mukaan kuuluvat myös älyteknologia ja kyberturvallisuus.

Suomella vahva rooli

Hankkeen käynnistäviä voimia olivat suomalaiset vientiyritykset Valmet ja Sandvik.

Suomalaista tutkimusta edustavat Lapin ammattikorkeakoulu, joka toimii CHARM-hankkeen maakoordinaattorina, sekä Tampereen yliopisto.

”Olosuhteet rajoittavat monesti digitalisaation hyödyntämismahdollisuuksia konepaja- ja prosessiteollisuudessa. Ne uhkaavat jäädä jälkeen muista toimialoista”, taustoittaa erityisasiantuntija Ville Rauhala Lapin ammattikorkeakoulusta.

Hanke poikii myös opinnäytetyöaiheita insinööriopiskelijoille. Rauhalan mukaan Kemissä tehdään esimerkiksi mittauspilotteja, jotka testataan Valmetissa ja Sandvikissa.

Challenging environments tolerant Smart systems for IoT -hankkeen kokonaisbudjetti on liki 33 miljoonaa euroa. Puolet rahoituksesta tulee Euroopan komissiolta.

Suomen kansallisesta rahoitusosuudesta vastaa Business Finland.

(Kuva: Heli Lohi) Lapin ammattikorkeakoulun Uudistuvan teollisuuden osaamisryhmän Mika Mört elektronimikroskoopin äärellä. Taustalla Ville Rauhala ja tiimin IoT-osaajat Jani Sipola ja Antti Niemelä.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia