Eturauhassyövän diagnosointiin on kehitetty tekoälyyn perustuva menetelmä. Innovaation takana ovat Tampereen yliopiston ja Tukholman Karoliinisen instituutin tutkijat.
Tekoäly tunnistaa eturauhassyövän koepalasta yhtä hyvin kuin kokeneet erikoislääkärit.
”Tuloksemme osoittavat, että on mahdollista kouluttaa tekoälyjärjestelmä havaitsemaan ja luokittelemaan eturauhassyöpää samalla tasolla kuin alan johtavat asiantuntijat”, vahvistaa biokuvainformatiikan dosentti Pekka Ruusuvuori Tampereen yliopistosta.
Tutkimuksen julkaisi tiedelehti The Lancet Oncology.
Koulutus tuhansien koepalojen avulla
Tekoälyn koulutusvaiheessa tutkijat skannasivat digitaalisesti yli 8 000 eturauhasen koepalaa, jotka oli otettu noin 1 200:lta ruotsalaiselta mieheltä.
Sen jälkeen he opettivat tekoälyn erottamaan hyvänlaatuiset ja pahanlaatuiset koepalat toisistaan käyttämällä esimerkkeinä noin 6 600:aa näytettä.
Tekoälyn suorituskykyä testattiin jäljelle jääneiden koepalojen ja kahdesta muusta tietokannasta saatujen näytteiden avulla.
Lopuksi tekoälyn tuottamia tuloksia verrattiin 23 kokeneen uropatologin tekemiin arvioihin.
Ei syrjäytä ihmistä vaan tarjoaa hänelle työkalun
Tutkijoiden mukaan tekoälyn hyödyntäminen voi ratkaista yhden eturauhassyöpäpatologian pullonkaulan eli patologien työkuorman aiheuttamat odotusajat.
Kun tekoäly huolehtii koepalojen rutiinidiagnostiikasta, diagnoosi saadaan entistä nopeammin. Tätä kautta päästään tekemään myös parempia hoitopäätöksiä.
Patologit voivat puolestaan keskittyä kaikkein haastavimpiin tapauksiin.
Dosentti Martin Eklund Karoliinisesta instituutista tähdentää, että tekoälyn tarkoituksena ei ole syrjäyttää ihmisasiantuntijoita vaan tarjota heille uusi työkalu.
Tekoälypohjainen diagnostiikka voisi kuitenkin olla myös vaihtoehto siellä, missä alan osaamista ei ole lainkaan tarjolla, esimerkiksi joillakin harvaanasutuilla alueilla ja osissa kehittyviä maita.