Suomalaisia tyttöjä houkutellaan tällä viikolla tekniikan opintojen pariin kolmen tapahtuman voimin.
Aalto-yliopisto, Lappeenrannan LUT-yliopisto ja Tampereen yliopisto esittelevät teknologian ja tekniikan alan mahdollisuuksia lukiolaisille Shaking Up Tech -tapahtumassa torstaina 10. lokakuuta.
Yliopistojen isännöimissä työpajoissa perehdytään muun muassa aivoihin, avaruustekniikkaan, hämähäkinsilkkiin, elektronimikroskooppiin ja kosmetiikan kemiaan.
Perjantaina 11. lokakuuta ovat vuorossa yläkoululaiset tytöt, jotka pääsevät tutustumaan kiinnostaviin tekniikan alan ammatteihin Tiedekeskus Heurekassa Vantaalla.
Heurekan yhteistyökumppanina tapahtumassa toimivat pääkaupunkiseudun soroptimistit.
Heurekassa tytöt voivat syventyä esimerkiksi poliisin rikoslaboratorioon, biotalouteen tai keittiökemiaan.
Teknologia tarvitsee myös naisia
Tapahtumien järjestämisen pontimena on huoli tyttöjen vähäisestä kiinnostuksesta tekniikkaa kohtaan. Suomen teknologiayrityksiin tarvitaan lähivuosina yli 53 000 uutta osaajaa.
”Tavoite houkutella lisää naisia ja tyttöjä tekniikan aloille on todella tärkeää alan diversiteetin kannalta”, sanoo kasvuohjelmien päällikkö Piia Simpanen Teknologiateollisuudesta.
Tutkimusten mukaan tytöt ovat 10–11-vuotiaina matematiikassa yhtä hyviä kuin pojat ja yhtä kiinnostuneita luonnontieteistä, matematiikasta ja teknologiasta.
14-vuotiaina osaamisessa ja etenkin kiinnostuksessa tyttöjen ja poikien välillä on kuitenkin jo eroa. Lukiossa erot kasvavat selviksi.
Tyttöjen päivä professorina
Kuluvalla viikolla vietetään myös naisille omistettua teknologiaviikkoa. Women in Tech -viikko huipentuu 11. lokakuuta, jolloin Women in Tech -foorumi kokoaa tekniikan alan osaajat Helsingin Finlandia-taloon.
Sama perjantaipäivä on myös kansainvälinen tyttöjen päivä. Aallon työelämäprofessori Risto Sarvas kutsuu tuolloin tusinan verran Otaniemen lukion opiskelijoita Aalto-yliopistoon kokemaan päivän professorina.
”Lukiolaisten päivään kuuluu myös esiintyminen Heurekan tapahtumassa, jossa he kertovat tyttöjen näkökulmasta teknologiaan”, Sarvas kertoo.
(Kuva: Mikko Raskinen/Aalto-yliopisto) Viime vuoden Shaking up Tech -tapahtumassa Aalto-yliopistossa vierailleet tytöt tutustuivat muun muassa Ioncell-menetelmään, jolla valmistetaan ekologisesti tekstiilikuituja eri materiaaleista.