Uusi laite on jo tuottanut runsaasti uutta tietoa kasveissa toimivista valoaktivoituvista bakteereista. Kuvituskuva: Pixabay.

Tulostettu kuvantamislaite sopii sekä mikrobitutkimukseen että oppitunneille

Jyväskylän yliopiston tutkijat ovat kehittäneet uuden, edullisen kuvantamislaitteen, joka sopii niin tutkijoiden kuin opiskelijoiden käyttöön.

Tutkimuslaboratorioissa NIRis-niminen 3d-tulostettu laite mahdollistaa nopean ja tarkan valoaktivoituvien bakteerien seulonnan laajasta mikrobijoukosta.

Lukioissa ja muissa oppilaitoksissa laitetta voidaan käyttää eri aineissa monenlaisten ilmiöiden havainnointiin ja tutkimiseen.

Alle tuhannen euron hintainen, 3d-tulostuksen lisäksi tavallisia kuluttajatavaroita hyödyntävä laite on esitelty PLOS-tiedelehdessä.

Huokea, helppokäyttöinen laite sopii hyvin myös lukioiden ja muiden oppilaitosten hyödynnettäväksi. Kuva: Jyväskylän yliopisto.

 

Silmälle näkymätön lähi-infrapunavalo eli NIR-fluoresenssivalo ja normaali heijastunut valo kuvataan suoraan bakteerinkasvatusmaljoilta.

Laite yhdistää kahden taskulampun valkoisen ja uv-valon. Lisäksi laite sisältää kuvantamiseen tarvittavan web-kameran ja tietokoneen toiminnanohjaimen.

Kansalaistieteen voimin

Uusi laite syntyi Jyväskylän yliopiston bio- ja ympäristötieteiden laitoksen Jaettu valo – valon biologia ja pohjoisen muuttuvat ekosysteemit -hankkeessa.

Osin kansalaistieteeseen perustuva projekti pyrkii ymmärtämään kasveissa elävien valoa hyödyntävien bakteerien roolia luonnossa.

Laitteella on kuvattu esimerkiksi puolukan lehden pinnan bakteerikannan kokoelma. Kuva: Jyväskylän yliopisto.

 

Tutkijoille on kerännyt kasvinäytteitä seitsemän lukiota Turusta Utsjoelle.

NIRis-laitteen avulla on koottu jo yli tuhannen NIR-valoaktiivisen bakteerikannan kokoelma. Kannat on eristetty kasveista eri puolilta Suomea sekä arktisilta alueilta, muun muassa Huippuvuorilta ja Grönlannista.

”Kerätyistä kasvinäytteistä eristettiin bakteerikolonneja, jotka bakteeriklorofyllien avulla hyödyntävät toiminnassaan lähi-infrapunavaloa”, kuvailee projektitutkija Ole Franz Jyväskylän yliopistosta.

Runsaasti uutta tietoa

”Tämä on erityisen mielenkiintoinen tutkimussuunta, sillä kasveissa toimivista valoaktivoituvista bakteereista ei juurikaan löydy tieteellisiä raportteja”, kertoo yliopistolehtori Riitta Nissinen Turun yliopistosta.

Bakteeri-fotosynteesikomplekseja esiintyy yhteyttävien kasvien sisällä.

”Bakteerit eivät kuitenkaan tuota sokereita, kuten kasvit, mutta tuottavat valon avulla kemiallista energiaa omiin tarpeisiinsa”, huomauttaa Jyväskylän yliopiston nanotieteiden professori Janne Ihalainen.

Koneen Säätiön rahoittaman Jaettu valo -hankkeen tavoitteena on kehittää lisää opetuskursseja ja tutkimusprojekteja, jotka hyödyntävät uutta laitetta.


 

Tilaa Kemiamedian uutiskirje!

Tilaajana saat sähköpostiisi kerran viikossa kiinnostavimmat uutiset ja tiedot alan tapahtumista ja työpaikoista. Osallistut samalla arvontaan!

Lue lisää ja tee tilaus täällä.

Kerro Kemiamedian toimitukselle mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia