Kun syöpä viedään sirulle, voidaan tutkia nopeasti, mikä hoito tepsii siihen parhaiten. Kuva: Sofia Lund.

Uusi teknologia nopeuttaa syöpäpotilaiden pääsyä yksilölliseen immunoterapiaan

Helsingin yliopistosta ponnistavan spinout-yrityksen Solid Immuno-Oncologyn menetelmä vähentää merkittävästi syöpähoitojen kehittämiseen kuluvaa aikaa ja kustannuksia.

Maailmassa kehitetään parhaillaan tuhansia immunologisia syöpälääkkeitä. Työn haasteena ovat korkeat kustannukset ja pitkät kliiniset tutkimukset.

”Syöpä sirulla -teknologiamme auttaa lääkeyhtiöitä selvittämään, mitkä hoidot ovat todennäköisimmin tehokkaita”, kertoo Solid Immuno-Oncologyn toimitusjohtaja Noora Hujala.

”Tämä mahdollistaa datapohjaiset päätökset aikaisemmassa vaiheessa.”

Kohti yksilöllisiä hoitoja

Solid IO:n alustan tärkeä erityispiirre on sen kyky yksilöllistää hoitoja.

Kun hoitoja testataan potilaan omilla syöpäsoluilla ja immuunijärjestelmällä, lääkärit saavat mahdollisuuden räätälöidä hoitoa juuri tälle.

”Tämä lisää hoidon onnistumisen todennäköisyyttä”, sanoo vastuullinen tutkija Heidi Haikala Helsingin yliopistosta.

Haikala on yksi Solidin perustajista ja yhtiön tieteellinen johtaja. Hän työskentelee myös apulaisprofessorina Tampereen yliopistossa.

Siru simuloi vuorovaikutusta

Solid IO:n alusta perustuu Helsingin yliopiston pitkäaikaisiin tutkimuksiin, joissa on tarkasteltu potilaan kasvaimen ja immuunijärjestelmän vuorovaikutusta.

Simuloimalla vuorovaikutusta mikrofluidistiikkasirulla Solid IO kykenee testaamaan ja jalostamaan immuunihoitoja nopeasti, mikä mahdollistaa nopeamman lääkekehityksen.

Teknologialla on potentiaalia myös tulevaisuuden diagnostiikkatyökaluna, joka tarjoaa potilaskohtaista tietoa hoitopäätösten tueksi.

Vahvat kaupalliset näkymät

Solid keskittyy aluksi lääke- ja bioteknologiayrityksille tarjottaviin prekliinisiin lääketestauspalveluihin.

Pääsy 1,2 miljardin dollarin prekliiniseen onkologiamarkkinaan antaa yhtiölle hyvän lähtökohdan teknologian käyttöönotolle.

”Lääkeyritykset ovat jo osoittaneet suurta kiinnostusta tuotteeseemme”, Hujala kertoo.

”Teknologia skaalautuu erinomaisesti niin Yhdysvaltain kuin Euroopan markkinoille, ja odotamme innolla, että pääsemme nopeuttamaan immuunihoitojen kehittämistä maailmanlaajuisesti.”


 

Tilaa Kemiamedian uutiskirje!

Tilaajana saat sähköpostiisi kerran viikossa kiinnostavimmat uutiset ja tiedot alan tapahtumista ja työpaikoista. Osallistut samalla arvontaan!

Lue lisää ja tee tilaus täällä.

Kerro Kemiamedian toimitukselle mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
This field is hidden when viewing the form
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia