Untuvasta ja lampaanvillasta tuotteita hevosille ja koirille – innovaatiokilpailu löysi sivuvirroille hyödyntämisratkaisun

Saarijärveläinen käsityöyritys Lampaamo on voittanut ideakisan, jossa etsittiin hyödyntämistapoja untuvatuoteteollisuuden sivuvirroille ja hukkapaloille.

Joutsen Hackathon -nimisen kilpailun toteutti Jyväskylän ammattikorkeakoulun yrityskiihdyttämö BioPaavo osana Myrsky-hanketta.

Tavoitteena oli löytää yksi tai useampi kumppani, jotka pystyisivät vastaanottamaan Joutsen Finland Oy:n tekstiilituotannon sivuvirtana syntyviä materiaaleja säännöllisesti.

Joutsen Finland valmistaa Suomen ja Viron tehtaissaan muun muassa untuvatakkeja ja -peittoja.

Vaikka jätteen synty pyritään minimoimaan, tuotannossa muodostuu esimerkiksi leikkuutähteitä noin viisi tonnia, roskasulkaa noin neljä tonnia ja pölyä 1,5–2 tonnia vuodessa.

Materiaali on mennyt energiajätteeksi ja polttoon, koska muita hyödyntämistapoja ei ole tähän saakka ollut.

Uudenlaisia hyvinvointituotteita

Lampaamon ideana on kehittää tuoteperhe ja -merkki koirien ja hevosten hyvinvointituotteille, joissa käytetään pesemätöntä lampaanvillaa sekä untuvatuoteteollisuuden sivuvirtoja.

Tuomariston vakuutti idean konkreettisuus, hackathonin aikana idean eteen tehty taustatyö sekä yritysten toisiaan lähellä olevat arvomaailmat.

”Lopputulemana on toivottavasti tuoteperhe yhteistyössä Joutsen Finland Oy:n kanssa”, Lampaamon yrittäjä Annariikka Linna kertoo.

”Kaikissa yrityksissä ja ideoissa on potentiaalia, mutta Lampaamon polku koko hackathonissa oli vakuuttava”, sanoo Joutsen Finlandin fashion division manager Katja Helen.

Yhteistyö jatkuu muidenkin finalistien kanssa

Kisan loppusuoralla oli kolme yritystä. Joutsen Finland haluaa jatkaa yhteistyötä ja keskusteluja kaikkien kanssa.

Greenful Groupin ratkaisu perustuu muovi- ja tekstiilijätteen hyödyntämiseen ympäristöystävällisten ja kestävien rakennusmateriaalien valmistuksessa.

Sideflow’n tiimi tarjosi Joutsenelle avaimet käteen -palvelua poistotekstiilien saattamiseksi uudelleenkäyttöön, kierrätykseen tai muun hyödyntämisen piiriin muun muassa digitaalisen markkinapaikan avulla.

Elina Saarinen

(Kuva Adobe Stock) Koirille ja hevosille on luvassa pehmeitä hyvinvointituotteita, jos Joutsenen ja Lampaamon yhteistyöstä syntyy uusi tuoteperhe.

Lue myös:

Weeefiner voitti innovaatiokisan – jätevesien typpi talteen 4d-siepparilla

Lannoitetuotannon ja kaivosteollisuuden sivuvirroille löytyi monta käyttökohdetta

Innovaatiokisa hakee käyttökohteita kaivosteollisuuden sivuvirroille

Kestävä keino sorateiden pölynsidontaan toimiva vaihtoehto kasvaa teiden varsilla

Etsinnässä ekologiset materiaalit sorateiden pölynsidontaan – osallistu kilpailuun

Katalyyttituotannon arvoaineet talteen ja kiertoon – innovaatiokisa ratkesi

Kilpailu etsii keinoja ottaa arvoaineet talteen katalyyttien valmistusprosessista

Virolainen Biocarbon voitti Kemiran innovaatiokilpailun

Innovaatiokisa käyntiin – Kemira etsii uusia ratkaisuja, jotka auttavat teollisuutta siirtymään fossiilisista raaka-aineista biopohjaisiin


 

Tilaa Kemiamedian uutiskirje!

Tilaajana saat sähköpostiisi kerran viikossa kiinnostavimmat uutiset ja tiedot alan tapahtumista ja työpaikoista.

Lue lisää ja tee tilaus täällä.

 

P.S. Jos et saa uutiskirjettämme tilaustasi seuraavana torstaina, käy tarkistamassa, onko viesti joutunut roskaposteihin tai johonkin muuhun meiliboksisi alalaatikkoon. Voit sieltä ohjata uutiskirjeet tulemaan jatkossa perille asti.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia