Tutkija Laura Wey (vas.) ja tutkimusassistentti Venla Orpana laboratoriossa. Pöydällä olevan biosähkölaitteiston alaosassa on fotosynteettisiä bakteereja ja päällä rairuohoa. Kuva: Turun yliopisto.

Yhteyttävät bakteerit tuottamaan vihreää sähköä – Turun yliopiston tutkijalle Laura Weylle merkittävä rahoitus

Turun yliopiston tutkijatohtori Laura Wey on saanut 1,5 miljoonan euron rahoituksen tutkimukseen, jonka tavoitteena on hyödyntää yhteyttäviä bakteereja vihreän sähkön tuotannossa.

Kilpaillun Emerging Investigator -rahoituksen Laura Weylle myönsi Novo Nordisk -säätiö.

Uransa alkuvaiheessa olevalle teollisen ja ympäristöbioteknologian alan tutkijalle jaettava rahoitus tuli Turun yliopistoon nyt ensimmäisen kerran.

Apuraha mahdollistaa Weylle oman tutkimusryhmän perustamisen biotekniikan laitokseen.

Bakteereista fotobioparistoja

Weyn tutkii yhteyttäviä bakteereita, jotka kykenevät siirtämään elektroneja solunsa ulkopuolelle. Fotosynteesiin liittyvää prosessia on jo hyödynnetty vihreän sähkön tuottamiseen biovalokennoissa.

Mekanismin toimintaa ei vielä täysin ymmärretä. Weyn aiemman tutkimuksen tulokset viittaavat kuitenkin siihen, että bakteereista olisi mahdollista kehittää niin sanottuja fotobioparistoja.

”Fotobioparistot voivat ladata, varastoida ja purkaa sähköä ympäristötekijöiden, kuten sokerien saatavuuden, valon ja lämpötilan, ohjaamina”, Wey kertoo.

Biologinen sähköntuotanto palvelisi monia aloja

Wey on havainnut, että bakteerit saattavat pystyä säätelemään sitä, siirtävätkö ne elektroneja solujensa ulkopuolelle vai tuovatko niitä sisäpuolelle.

Nyt hänen tavoitteenaan on selvittää, mitkä biologiset ja ympäristön mekanismit säätelevät bakteerien ulkoisen elektroninsiirron suunnanvaihtoa.

Suunnanvaihdon ymmärtäminen voi avata uusia mahdollisuuksia elävien energiajärjestelmien kehittämiseen, Wey sanoo.

Kestäviä biologisia sähköntuotantoratkaisuja voitaisiin hyödyntää muun muassa maataloudessa ja etävalvonnassa.

Päivi Ikonen


 

Tilaa Kemiamedian uutiskirje!

Tilaajana saat sähköpostiisi kerran viikossa kiinnostavimmat uutiset ja tiedot alan tapahtumista ja työpaikoista. Osallistut samalla arvontaan!

Lue lisää ja tee tilaus täällä.

Kerro Kemiamedian toimitukselle mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
This field is hidden when viewing the form
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia