140-vuotias perheyritys porskuttaa – Bernerin liikevaihto kasvoi yli 70 prosenttia

Tänä vuonna 140-vuotista taivaltaan juhlivan Berner-konsernin vahvan vuoden 2022 taustalla on orgaaninen myynnin kasvu kaikilla neljällä liiketoiminta-alueella. Perheyhtiö teki myös onnistuneita yrityskauppoja.

Konsernin liikevaihto kasvoi 72 prosenttia eli runsaaseen 717 miljoonaan euroon. Liikevoiton kasvuprosentti oli peräti 75 ja lopputulos yli 40 miljoonaa euroa.

”Olemme ottaneet yhtiönä merkittävän kasvuloikan viimeisten kahden vuoden aikana niin yrityskauppojen kuin orgaanisen kasvun ansiosta, ja niin liikevaihto kuin liikevoitto ovat kasvun myötä enemmän kuin kaksinkertaistuneet”, kertoo Berner Oy:n toimitusjohtaja Antti Korpiniemi tiedotteessa.

Berner osti viime vuonna Apetitin viljakauppaliiketoiminnan ja sen tytäryhtiö Chemigate enemmistön Finnamyl-konsernista. Berneriin kuuluu nyt myös ruotsalainen laboratoriolaitteiden jakelija ClaraLab.

Vuosina 2021–2022 Berner on tehnyt yhteensä 10 yrityskauppaa, ja sen henkilöstön määrä on noussut 850:een.

Venäjän hyökkäyssota kirittää kiertotaloutta

Venäjän hyökkäys Ukrainaan on heijastunut Bernerin toimintaan erityisesti teollisuuden ja maatalouden raaka-ainehankinnoissa. Korvaavia toimittajia venäläisten tilalle on kuitenkin löytynyt niin lannoitteiden kuin teollisuuden raaka-aineiden osalta.

Sodan vaikutukset näkyvät silti yhtiön kaikilla liiketoimin­ta-alueilla raaka-aineiden, pakkausmateri­aalien ja logistiikan kasvaneina kuluina.

Vastuullisuustyössä korostui vuonna 2022 etenkin kiertotalous. Akkukemikaalitehtaan tuotannossa sivutuotteena syntyvä ammoniumsulfaatti, jonka jakelusta Berner huolehtii, on vastannut myös lannoitteiden raaka-ainepulaan. Ammoniumsulfaatti on lisäksi tarjonnut lannoitukseen kustannustehokkaan vaihtoehdon.

Berner osallistui viime vuonna toista kertaa vastuullisuutta kokonaisvaltaisesti tarkastelevaan EcoVadis-arviointiin ja saavutti siinä platinum-tason. Se tarkoittaa, että yhtiö ylsi arvioitavista yrityksistä parhaan yhden prosentin joukkoon.

Yhden miehen sillifirmasta kansainväliseksi monialakonserniksi

Berner Oy:n tarina alkoi vuonna 1883, kun norjalainen Sören Berner aloitti sillin maahantuonnin Stavangerista Helsinkiin. Oman tuotannon yhtiö käynnisti 1950-luvulla, ja yrityksen kehittämä XZ-hiustenhoitoöljy laajeni sittemmin kokonaiseksi tuotesarjaksi.

Viides sukupolvi luotsaa jo monialaista kansainvälistä konsernia, jonka pääkonttori, tutkimus- ja kehitystoiminta ja tuotantolaitokset sijaitsevat Suomessa ja tytäryhtiöt Ruotsissa, Norjassa, Tanskassa ja Baltiassa.

Bernerin Heinäveden tehtaissa syntyy hygienia- ja kosmetiikkatuotteita, etanolipohjaisia tuotteita sekä etikoita. Yhtiön toinen kuluttajatuotteita valmistava tehdas toimii Helsingin Herttoniemessä.

Lisäksi Bernerillä on tuotantoa Kouvolassa, Kokemäellä, Lapualla, Kaipiaisissa, Mietoisissa ja Ylöjärvellä. Näillä paikkakunnilla tehdään lannoitteita, perunatärkkelystä, tärkkelyspohjaisia side- ja liima-aineita, magnesiumtuotteita sekä suojatuotteita.

”Monialaisuus on aina ollut osa perusfilosofiaamme, joka on suojannut toimintaamme suhdannevaihteluilta”, Antti Korpiniemi sanoo.

Berner Oy:n hallituksen puheenjohtajan Hannes Bernerin mukaan perheyritys on voimavara niin kauan kuin perhe yrittää yhdessä.

”Onneksi näin on meillä aina ollut.”

(Kuva Berner Oy) Bernerin Heinäveden tehtaat valmistavat hygienia- ja kosmetiikkatuotteita, etanolipohjaisia tuotteita ja etikkaa. Uusin tuotantolinjasto käynnistyi vuonna 2020.


 

Tilaa Kemiamedian uutiskirje!

Tilaajana saat sähköpostiisi kerran viikossa kiinnostavimmat uutiset ja tärkeimmät tiedot alan tapahtumista ja työpaikoista.

Arvomme uusien uutiskirjetilaajien kesken palkintoja.

Lue lisää ja tee tilaus täällä.


P.S. Oletko kemian seurojen jäsen? Jos haluat uutiskirjeemme myös vuonna 2023, käy uusimassa tilauksesi täällä.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia