Gadolin kutsuu juhlimaan – Suomen vanhin tiedeluokka täyttää 15 vuotta

Helsingin yliopistossa toimiva Kemianluokka Gadolin viettää 15-vuotisjuhlavuottaan. Luma-tiedeluokka järjestää vuoden mittaan monipuolista ohjelmaa ja tarjoaa ohjeet myös omien tiedesynttärien järjestämiseen.

Reija Pesonen, Outi Haatainen, Johannes Pernaa ja Maija Aksela 

Juhlavuosi tuo tullessaan tapahtumia sekä paikan päälle Gadoliniin että verkkoon. Gadolin esimerkiksi jatkaa Tiedetorstai-lähetyksiään verkossa kerran kuukaudessa.

Uusi etätoteutus ovat esi- ja alakoululaisille suunnatut kemian työpajat, johon voivat osallistua ryhmät ympäri Suomen.

Opettajien jatkuvaa oppimista tuetaan vuoden aikana Kokeellisuustyöpajoilla, joissa verkostoidutaan, vaihdetaan ajatuksia ja tutustutaan Gadolinin uusiin kokeellisten töiden avauksiin. 

Kemianluokka Gadolinin suositulla TikTok-tilillä on jo yli 34 000 seuraajaa oppimassa ja innostumassa kemiasta. TikTokissa tapahtuu paljon myös juhlavuonna. Suunnittelemme ja toteutamme tiedevideoita yhdessä yläkoulujen, lukioiden ja ammattikoulujen oppilaiden ja opettajien kanssa.

Yhdessä valitut aiheet tukevat oppilaiden opintoja opetussuunnitelman mukaisesti, ja samalla opitaan kemiaa arkielämän konteksteissa. Toimintaa kehitetään juhlavuoden aikana Tieteen tiedotuksen apurahalla.

Ilmatieteen laitoksen Ana Álvarez Piedehierro havainnollisti joulukuun 2022 Tiedetorstai-lähetyksessä, kuinka esimerkiksi koulussa tai kotona saadaan pilvi pulloon.

Juhlavuosi huipentuu juhlaseminaariin, joka järjestetään Kemian tiedekasvatuksen päivän yhteydessä marraskuussa. Tapahtumassa julkistetaan Gadolinin juhlakirja sekä suosituimmat työohjeet sisältävät Kokeellisuusoppaat eri ikäryhmille.  

Mukana jo satatuhatta tulevaisuuden tekijää

Kemianluokka Gadolin on Suomen vanhin tiedeluokka ja samalla ainoa pelkästään kemian tiedekasvatuksen edistämiseen keskittynyt.

Yliopiston kemian osastossa Kumpulan kampuksella sijaitsevan tiedeluokan toiminta on osa Helsingin yliopiston tiedekasvatusta ja kansallista Luma-toimintaa. Gadolinissa kehitetään uusia avauksia ja materiaaleja kemian opetukseen yhteisöllisesti ja tutkimusperustaisesti.

Toiminnan keskiössä on vahva yhteistyö koulujen, päiväkotien, tiedeyhteisön, opettajankoulutuksen, yritysten, perheiden ja muun yhteiskunnan kanssa. 

Esi- ja alakoululaisten työpajoissa päästään kemiatutkimusten yhteydessä harjoittelemaan kädentaitoja. Työpajassa voidaan tehdään yhdessä vaikka tulivuori.

Gadolin on suosittu opintokäyntikohde, joka tarjoaa sekä lähivierailumahdollisuuksia että etäopintokäyntejä verkon kautta. Vuosittain noin 3 000–4 000 oppijaa varhaiskasvatuksesta toiselle asteelle pääsee tekemään kemian aktiviteetteja aidossa laboratorioympäristössä.

Tämän lisäksi vapaa-ajalla järjestettäviin kerhoihin, leireihin ja tiedejuhliin osallistuu vuosittain satoja lapsia ja nuoria, osa yhdessä vanhempiensa tai isovanhempiensa kanssa.

Tähän mennessä Gadolinin toimintaan on osallistunut kaikkiaan noin 100 000 tulevaisuuden tekijää, verkon äärellä yli miljoona.

(Pääkuva Pixabay) Hip hurraa! Kun täyttää jo 15 vuotta, on syytä juhlia ja kutsua muutkin juhlimaan.


 

Tilaa Kemiamedian uutiskirje!

Tilaajana saat sähköpostiisi kerran viikossa kiinnostavimmat uutiset ja tärkeimmät tiedot alan tapahtumista ja työpaikoista.

Arvomme uusien uutiskirjetilaajien kesken palkintoja.

Lue lisää ja tee tilaus täällä.


P.S. Oletko kemian seurojen jäsen? Jos haluat uutiskirjeemme myös vuonna 2023, käy uusimassa tilauksesi täällä.  

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia