Patenttitoimisto Laine IP juhli pyöreitä

Ilmastonmuutos voidaan kampittaa sekä uusin ideoin että jo kehitetyillä teknologioilla, kunhan ne vain otetaan käyttöön. Näin todettiin patenttitoimisto Laine IP:n juhlaseminaarissa.

Seppo Laine Oy:n 40-vuotista taivalta juhlistettiin seminaarissa, jossa pohdittiin ilmastonmuutosta ja sen hillintään liittyviä keinoja.

Toimitusjohtaja Jarkko Tiilikaisen mukaan yrityksen perustaja Seppo Laine oli optimisti, jonka myönteinen ihmiskuva näkyy yhtiön toimintaperiaatteissa yhä.

”En usko maailmaan, jossa ihminen on ongelma, vaan maailmaan, jossa ihminen luo ratkaisut”, Tiilikainen sanoo.

Ilmastonmuutoksesta ei vuonna 1979 puhuttu, mutta esimerkiksi aurinkovoimaa kehitettiin jo aktiivisesti. Yksi toimiston ensimmäisistä patenttihakemuksista liittyi aurinkoenergian hyödyntämiseen rakennusten lämmityksessä.

Uusia innovaatioita edusti seminaarissa toimitusjohtaja Petri Alava, joka luotsaa Infinited Fiber Company Oy:tä. Startup-yritys vie eteenpäin teknologiaa, jonka avulla tekstiilijätteestä tehdään uutta puuvillamaista kuitua.

Maailman tekstiiliteollisuudessa syntyy jätettä sata miljoonaa tonnia vuodessa. Siitä suurin osa päätyy kaatopaikoille tai poltettavaksi.

”Tekstiiliteollisuuden toiminnalla on suuri merkitys, sillä sen päästöt ovat suuremmat kuin merikuljetusten ja koko ilmailuliikenteen yhteensä”, Alava huomauttaa.

Kekkilä-konsernia aiemmin johtanut Petri Alava kertoi nauttivansa työstään kuituinnovaation parissa. ”Olemme pieni tiimi, joka uskoo, että tuotteellamme voidaan muuttaa maailmaa.”

Niin kutsuttu pikamuoti, fast fashion, ei Alavan mielestä ole syypää päästökuormaan. Suurempia syyllisiä olemme me kuluttajat, jotka haluamme ostaa ”kympin t-paitoja”, käyttää niitä muutaman kerran ja heittää sitten pois.

Toisenlaisiakin trendejä onneksi on. Euroopassa tekstiilien kierrätys tehostuu vuonna 2025 voimaan tulevan EU-direktiivin myötä. Myös yritykset etsivät kestävän kehityksen ratkaisuja.

”Tänä vuonna kymmenen maailman suurinta tekstiiliyhtiötä on suunnitellut, miten ne muuttavat materiaalinkäyttöään vuoteen 2025 tai 2030 mennessä. Kaikilla ovat esillä samat asiat: tuotteiden täytyy olla kierrätettyjä, kierrätettäviä ja biohajoavia.”

Infinited Fiber hyödyntää VTT:n kehittämää tekniikkaa, jolla selluloosapitoisista jätemateriaaleista irrotetaan selluloosa. Se muunnetaan liuokseksi, josta uusi kuitu kiteytetään. Ensimmäiset uutuuskuitua sisältävät tuotteet tulevat markkinoille vuonna 2020.

Innovaatiosta ovat innostuneet monet jättiyritykset, kuten H&M, Adidas ja Ikea.

”H&M kuuluu nyt myös omistajiimme”, Alava kertoo.

Yhtiö hakee omistajikseen muutamaa muutakin isoa bränditoimijaa, jotka sitoutuvat pitkäaikaiseen yhteistyöhön ja kuidun ostajiksi.

”Samalla saamme niiden voiman taaksemme.”

Jarrua lämpenemiselle

Tutkijatohtori Laura Riuttanen Helsingin yliopistosta muistuttaa, että maapallon keskilämpötila on noussut esiteollisesta ajasta jo kokonaisen asteen. Jos nykymeno jatkuu, luku voi vuosisadan loppuun mennessä olla yli neljä astetta.

”Se saattaa kuulostaa pieneltä, mutta edellisen jääkauden aikaan maapallo oli vain kuusi astetta viileämpi kuin nyt. Nykyinen muutos on samaa suuruusluokkaa ja paljon nopeampi.”

Globaali pyrkimys on rajoittaa ilmaston lämpeneminen alle kahden asteen ja saavuttaa jopa 1,5 asteen tavoite. Puolellatoista asteella kahden sijaan olisi yllättävän suuri vaikutus.

”Silloin olisi mahdollista estää korallien kuoleminen sukupuuttoon ja Grönlannin peruuttamaton sulaminen. Kuivuudesta kärsivien ihmisten määrä vähenisi yli puolella.”

Tähän pääsemiseksi maailman hiilipäästöt tulisi pudottaa nollaan vuoteen 2050 mennessä. Lisäksi on löydettävä keinoja imeä hiiltä ilmakehästä pois.

Tutkijatohtori Laura Riuttanen työskentelee Helsingin yliopiston Ilmakehätieteiden keskuksessa.

Tutkijalle uskoa tulevaisuuteen tuo työskentely opiskelijoiden kanssa. Hyviä ideoita syntyy etenkin monialaisessa yhteistyössä.

”Nyt jos koskaan tarvitaan innovaatioita ja luovaa, kokonaisvaltaista ajattelua”, Riuttanen sanoo ja painottaa kaikenikäisten oppijoiden ilmastokoulutuksen tärkeyttä.

Algoritmit auttavat

Entä mistä tietää, millaisia ilmastonmuutosta hillitseviä keksintöjä on jo olemassa?

Tiedonhakua helpottaa uusi merkintäjärjestelmä Y02/Y04S, joka perustuu patenttitietokantoihin luotuihin algoritmeihin. Järjestelmän kehittäjiin kuuluvat muun muassa Euroopan ja Yhdysvaltojen patenttivirastot.

Laine IP:n patenttiasiamies Päivi Takala ja eurooppapatenttiasiamies Christoffer Sundman kertovat, että uusi merkintäjärjestelmä ei korvaa vanhaa patenttiluokitusta vaan toimii sen rinnalla.

”Aiemmin ilmastonmuutoksen hillitsemiseen liittyvät keksinnöt luokiteltiin hajanaisesti eri luokkiin, ja tiedon löytäminen oli vaikeaa jopa patenttialan osaajille”, Takala toteaa.

Algoritmit tunnistavat eri patenttiluokkia ja jakavat ne alakategorioihin sen mukaan, liittyykö keksintö esimerkiksi rakentamiseen, energiankäyttöön tai hiilidioksidin talteenottoon.

Teksti ja kuvat Helinä Kujala

(Pääkuva) Seminaarissa esiintyneet isäntäväen edustajat patenttiasiamies Päivi Takala (vas.), toimitusjohtaja Jarkko Tiilikainen, eurooppapatenttiasiamies Tatu Ahlskog, patentti-insinööri Leena Marquis ja eurooppapatenttiasiamies Christoffer Sundman asettuivat yhteiskuvaan.

 

Patenttitoimisto Seppo Laine Oy

  • Patenttiasiamies, diplomi-insinööri Seppo Laine perusti vuonna 1979 toiminimen. Vuonna 1994 yrityksestä tuli Seppo Laine Oy, joka yhdistyi Oy Jalo Ant-Wuorinen Ab:n kanssa 2015.
  • Henkilöstömäärä noin 55.
  • Green Office -sertifikaatti vuonna 2009.
  • Uudet brändinimet LAINE ja LAINE Intellectual Property käyttöön vuonna 2019. Virallisesti yhtiö on yhä Seppo Laine Oy.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia