Lääketutkijoiden jahti kiihtyy – korona on arvosaalis

Uutta koronavirusta vastaan ei toistaiseksi ole lääkettä. Johonkin muuhun sairauteen tarkoitettu lääkitys saattaisi kuitenkin toimia myös covid-19-taudin hoidossa.

Lääkeaineita, jotka mahdollisesti auttaisivat koronapotilaita, on parhaillaan seulonnassa valtava määrä.

Maailman terveysjärjestö WHO on nostanut kandidaattien joukosta esiin neljä, joita pidetään erityisen potentiaalisina. Niitä tutkitaan kuumeisesti eri puolilla maailmaa.

Koronalääketutkimuksen tahti on siis kova. Siellä täällä vauhtia kiihdyttää kuitenkin paitsi tutkijoiden oma into myös päivänpoliittiset syyt.

Tieteentekijöitä saatetaan potkia eteenpäin ja johonkin tiettyyn suuntaan turhankin kiivaasti.

”Näin lääkekehittäjänä on stressaavaa lukea esimerkiksi Donald Trumpin twiittejä”, puuskahtaa Turun yliopiston farmakologian ja lääkekehityksen professori Ullamari Pesonen.

“On ongelmallista, että lääkekandidaattia ajaa potilaiden käyttöön tiedeyhteisön huolellisen tutkimuksen sijaan Yhdysvaltain presidentin aavistus.”

Ongelman ydin piilee siinä, että korkealta taholta tuleva viesti tai jopa suoranainen painostus voi vinouttaa tutkimukselle jaettavia resursseja ja vääristää tutkimuksesta tehtäviä johtopäätöksiä.

Pahinta on, että tämä tapahtuu tilanteessa, jossa erityisesti pitäisi keskittyä niihin lääketutkimuskohteisiin, jotka ovat tieteen silmissä parhaita.

Esimerkiksi hydroksiklorokiinin erinomaisuutta korostava presidentillinen ohjaus saattaa toki osua oikeaankin.

Yhdiste voi osoittautua toimivaksi lääkkeeksi koronataudin hoidossa, mutta minkäänlaista varmuutta asiasta ei toistaiseksi ole.

“Sinänsä lupaavat alustavat tulokset ovat peräisin pienen otoksen pilottitutkimuksista”, Pesonen painottaa.

”Niistä ei pidä uutisoida sävyyn, että nyt on kaikki ratkaistu.”

Juttu tämän hetken tutkimustilanteesta ja lupaavimmista koronalääke-ehdokkaista ilmestyi numerossa 3/2020. Koko jutun voit lukea täältä.

(Kuva: Turun yliopisto) Professori Ullamari Pesonen on vaikuttunut koronalääketutkimuksen etenemisestä, vaikka työtä vielä tarvitaankin. ”Nyt mennään todella vauhdilla”, hän kuvailee.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia