Polystyreeni halutaan kiertoon ja takaisin raaka-aineeksi

Teknologian tutkimuskeskus VTT selvittää, kuinka polystyreenimuovin kierrätystä takaisin raaka-aineeksi voitaisiin lisätä.

”Tavoitteemme on tarjota teknisesti ja taloudellisesti toimiva ratkaisu polystyreenijätteen kierrättämiseen Euroopassa”, kertoo MoPo-hankkeen projektipäällikkö, erikoistutkija Muhammad Saad Qureshi.

Polystyreenin paisutettu muoto eli eps-muovi tunnetaan yleisesti nimellä styroksi. Styroksia käytetään muun muassa eristeenä ja iskujen vaimentajana.

Polystyreenin kovaa muotoa hyödynnetään tavallisesti pakkauksissa, kuten esimerkiksi jogurttipurkeissa.

Polystyreenijätettä kerätään Suomessa kierrätykseen vain vähän, joten se päätyy yleensä poltettavaksi.

Erityisen hankalaksi on osoittautunut eps-muovin keräys, koska styroksi vie painoonsa nähden paljon tilaa. Se myös murenee ja likaantuu helposti.

Molempia polystyreenilajeja on kuitenkin mahdollista kierrättää mekaanisesti eli palauttaa jäte puhtaaksi polystyreeniksi, sulattaa se ja muotoilla uusiksi polystyreenituotteiksi.

Myös termokemiallisia kierrätysmenetelmiä

Kaikki polystyreenijäte ei sovellu mekaaniseen kierrätykseen. MoPo-hankkeessa kehitetään siksi myös termokemiallisia kierrätysmenetelmiä.

Tällöin polystyreeni pilkotaan pyrolyysilla eli hapettomissa oloissa kuumentamalla lyhyemmiksi polymeeriketjuiksi ja styreenimonomeereiksi.

Näin syntyy pyrolyysiöljyä, joka voi puhdistettuna korvata öljyjakeita erilaisten muovien ja kemikaalien valmistuksessa.

Projektissa kehitetään myös menetelmä, jolla palonestoaineita ja muita haitallisia kemikaaleja sisältävä polystyreenijäte voidaan hyödyntää turvallisesti.

Yrityskumppanit testaavat menetelmiä

VTT:n kumppaneina hankkeessa toimivat Aalto-yliopisto, L&T, HSY, Finnfoam, PS Processing, CH-Polymers, Pohjanmaan Hyötyjätekuljetus ja Suomen Uusiomuovi.

Yritykset kokeilevat projektin aikana polystyreenijätteen erilliskeräystä ja jätemateriaalien käsittelyä VTT:n uudentyyppisellä ekstruuderilla. Ne testaavat myös sekä mekaanista että kemiallista kierrätystä.

Kaksivuotista MoPo-hanketta rahoittaa Business Finland.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia