Äänekoskelle nousee ainutlaatuinen biometanolilaitos – Veolia tuotteistaa raaka-aineita kemianteollisuudelle

Säiliökentälle rakentuu seitsemän eri korkuista tislaustornia, väli- ja varastosäiliöitä, poikittaisia dekanttereita ja valvomo.

Metsä Groupin biotuotetehtaan alueelle Äänekoskelle nousee parhaillaan maailman mittakaavassa ainutlaatuinen biometanolin puhdistuslaitos.

Sitä rakennuttaa globaali jättikonserni Veolia.

Skandinaavisen jumalhahmon Odinin mukaan nimetty tehdasprojekti on 50 miljoonan euron investointi, jota työ- ja elinkeinoministeriö on tukenut 9,4 miljoonalla eurolla.

Täyttää kemianteollisuuden laatuspesifikaatiot

Metsä Fibren sellunkeitossa syntyvä metanoli on tähän saakka poltettu lähinnä soodakattilassa energiaksi.

Veolia alkaa puhdistaa metanolia rikistä ja muista epäpuhtauksista ja tuotteistaa siitä raaka-ainetta, joka täyttää kemianteollisuuden laatuspesifikaatiot.

Veolialle kyseessä on merkittävä pilottilaitos, sillä metanolin puhdistus on vaativa prosessi.

Biometanolilaitoksen patentoitu innovaatio yhdistää tavanomaisia yksikköprosesseja uudella tavalla toimivaksi kokonaisuudeksi.

Äänekosken biometanolitehtaasta tulee ensimmäinen, joka testaa teknologiaa ja tuo markkinoille laatuvaatimukset täyttävää biometanolia.

”Veolia aikoo rakentaa vastaavanlaisia laitoksia globaalisti sellutehtaiden yhteyteen. Kapasiteetti voi nousta satoihin tuhansiin tonneihin”, kertoo Veolian Biofuels and Green Chemicals -osaston varajohtaja Janne Rantala.

Tiivis symbioosi biotuotetehtaan kanssa

Pilottilaitoksen paikaksi valikoitui juuri Äänekoski, sillä Metsä Fibren toteuttama yhteistyö sopi Veolian ajatusmaailmaan.

Biometanolilaitos tulee toimimaan tiiviissä symbioosissa biotuotetehtaan kanssa.

Veolian omistama ja operoima metanolilaitos ottaa Metsä Fibren biotuotetehtaalta raakametanolia, höyryä, jäähdytysvettä ja sähköä.

Esikäsittelyvaiheessa metanolilaitos saostaa metanolista pois ammoniakkia ja dekantoi pois tärpättiä.

Ammoniumsulfaattia voi käyttää jätevedenpuhdistamossa tai myydä ravinteena. Tärpätti käy raaka-aineeksi kemianteollisuuteen.

Metanoli ja etanoli tislataan, ja prosessissa tarvitaan myös uuttamista. Hajukaasut ja asetoni menevät joko takaisin biotuotetehtaalle rikkihapon valmistukseen tai polttoon.

Vesi puhdistetaan ja hyödynnetään tehtaiden välisessä suljetussa kierrossa. Vain pieni määrä pH:n säätelykemikaalia tuodaan ulkopuolelta.

”Jos joutuisimme rakentamaan itse koko infran jätevedenkäsittelystä ja energiaratkaisuista lähtien, se veisi investoinnilta pohjan”, Rantala korostaa.

Valtava markkinapotentiaali myös polttoaineena

Äänekosken laitos on samalla lähtölaukaus Veolian kasvulle Suomessa.

Maailmalla Veolia on vesien ja jätteen käsittelyyn ja energiapalveluihin erikoistunut, yli 40 miljardin euron liikevaihtoa tekevä ja yli 220 000 henkeä työllistävä jättiyhtiö, mutta Suomessa Veolialla on tähän asti ollut vasta noin 160 työntekijää.

Biometanolia voi myydä raaka-aineeksi kemianteollisuuteen tai käyttää biopolttoaineena. Esimerkiksi merenkulkuala hakee parhaillaan nykyistä ilmastoystävällisempiä polttoainevaihtoehtoja.

Äänekoskelle valmistuvan biometanolitehtaan tuotantokapasiteetti on suhteellisen pieni, 12 000 tonnia. Jo yksi suuri valtamerilaiva saattaa käyttää vuodessa 20 000 tonnia metanolia.

Metanolia tuotetaan maailmalla pääasiassa maakaasusta ja kivihiilestä. Globaalien markkinoiden ennakoidaan kasvavan nykyisestä sadasta miljoonasta tonnista jopa 500 miljoonaan tonniin.

Suuri osa kasvusta tulee todennäköisesti biometanolista tai synteettisestä metanolista. Veolia varautuu ottamaan osansa kasvavista biometanolin maailmanmarkkinoista.

Rantala laskee, että pelkästään Äänekosken tuotannolla on potentiaalia vähentää hiilidioksidipäästöjä vuosittain jopa 35 000 tonnia.

Elina Saarinen
Kirjoittaja on Uusiouutisten päätoimittaja.

(Kuva Elina Saarinen) Veolian metanolin puhdistuslaitos rakentuu parin sadan metrin päähän Metsä Fibren biotuotetehtaasta, Janne Rantala kertoo. Laitos käynnistyy keväällä 2024.

Lue myös:

Mikä ihmeen biotuotetehdas? Metsä Groupin suurinvestointi Äänekoskelle on lunastanut lupaukset – kaiken keskiössä kiertotalous


 

Tilaa Kemiamedian uutiskirje!

Tilaajana saat sähköpostiisi kerran viikossa kiinnostavimmat uutiset ja tiedot alan tapahtumista ja työpaikoista.

Lue lisää ja tee tilaus täällä.

 

P.S. Jos et saa uutiskirjettämme tilaustasi seuraavana torstaina, käy tarkistamassa, onko viesti joutunut roskaposteihin tai johonkin muuhun meiliboksisi alalaatikkoon. Voit sieltä ohjata uutiskirjeet tulemaan jatkossa perille asti.

Kerro Kemiamedian toimitukselle mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia